Собственикът на заведението в Харманли, в което беше начислена такса "нищо - 1 час" на клиент, без той да е консумирал нещо в заведението, обясни, че цялата ситуация била на шега.

Пред Нова телевизия собственикът на сладкарницата Живко Василев посочи, че такава такса нямало - "това никога не се е случвало, няма и да се случи". По думите му касовата бележка, на която пише "нищо - 1 час", е била шега с компания, седнала в заведението. Хората от компанията били приятели на собственика, а бележката била с цел забава.

Според собственика едно от момчетата в компанията снимало бележката и качило снимката в социалните мрежи, а от там се стигнало и да Министерството на туризма.

Проверяват заведение в Харманли, начислило такса "нищо - 1 час"

Проверяват заведение в Харманли, начислило такса "нищо - 1 час"

Без консумация престоят в заведението излиза 5 лв. на час

Припомняме, вчера министъра на туризма Николина Ангелкова нареди заведението в Харманли да бъде проверено по сигнал за касова бележка, която таксува такса "нищо - 1 час". Според подателя на сигнала той е бил начислен с такса от 5 лв. за "нищо - 1 час", без да е консумирал храна или напитки в заведението.

Въпреки твърдението на собственика, че става въпрос за шега, заведението ще бъде проверено от компетентните институции.

Ангелкова провери заведението с такса "празен стол", КЗП го санкционира

Ангелкова провери заведението с такса "празен стол", КЗП го санкционира

Миналото лято е имало заведение, което искало "такса дете", коментира Димитър Маргаритов

По думите на председателя на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов тези случаи са изключително редки. Таксите от типа "нищо", "празен стол" или "допълнителни изисквания към приготвянето на храната" не се срещали често у нас.