От легализирането на абортите в България през 1956г. досега 6 000 000 българчета не са получили шанс за живот. Това стана ясно при старта на кампанията „Не на аборта" в Казанлък, предаде БГНЕС.

Инициативата е на група граждани противници на акта на прекъсване на човешкия живот в зародиш. Те настояват за предприемане на мерки за възпитанието на подрастващото поколение по въпросите на аборта.

Според Петър Марчев, един от инициаторите на кампанията, повечето от жените, които абортират, са жертви на обстоятелствата. "Точно когато са се нуждаели от подкрепа - духовна или материална, от съвет, от любов и разбиране от страна на най-близките хора, те не са ги получили, почувствали са се сами, отчаяни", заяви Марчев.

Той е категоричен, че абортът е единствената медицинска операция, която се прави на здрав човек и води до влошаване на неговото здраве. Марчев смята, че трябва с всички средства да се работи за спасяването на всяко заплашено от аборт дете.

Според него това зависи ,както от родители, учители, съученици, държавната администрация, така и от църквата. Те трябва да помагат на жените, изпаднали в кризисна ситуация, свързана с нежелана бременност.