Три са версиите, по които се работи, във връзка с пожара край Смолян. Това обяви зам.-областният управител Андриян Петров, цитиран от БНР. Според едната огънят е тръгнал от така наречените „китайски фенери". Втората е за човешка небрежност - боравене с открит огън в региона, а третата - прехвърчане на искра от далекопроводите.

Петров подчерта, че е много важно да се разбере причината и откъде е тръгнал пожарът.

Всички огнища на пожара преди 15.00 часа са загасени. Очаква се до вечерта да бъде отменено и бедственото положение, обяви Петров.

По-рано той каза, че край Смолян продължават да горят три огнища. Имало опасения, че заради високите температури огънят може да се разпали отново. Андриян Петров посочи, че се вижда доста пушек, но няма видим огън. Притесненията за разпалването идват от сухите дървета и листа, които са като барут.

Петров е категоричен, че бързата реакция на огнеборците тази нощ е предотвратила разрастване на пожара. Всичко необходимо за безопасността на хората в района било направено.

Пожарът нямало да може да бъде изгасен в днешния и утрешния ден, защото местността е много пресечена. Зам.-областният управител смята, че най-важното е, че е локализиран и не се дава възможност да застраши здравето на хората, както и къщите в региона.

Взети са всички мерки и за защита на гражданите и на доброволците, които се борят с огнената стихия.

От своя страна директорът на Регионалната дирекция по горите в Смолян Венцислав Фурлански заяви, че към момента няма опасност от възобновяване на пожара по върховете на дърветата. Всичко обаче зависело от метеорологичните условия. Той подчерта, че пожарът е низов, но горенето ще продължи няколко дни. Трябвало да се изчака да изгорят вторичните запалвания.

Пожарът е изпепелил 200 декара иглолистна гора.