Карнобатският кмет Георги Димитров предложи на държавата как да се справи със снежните блокади на автомагистрала "Тракия", информираха от общината. Предложението на кмета е отправено към областния управител на Бургаска област Вълчо Чолаков като представител на държавата.

Изтеглиха струпалите се коли в района на Карнобат - Айтос

Изтеглиха струпалите се коли в района на Карнобат - Айтос

Пътят Айтос - Карнобат е отворен.

Градоначалникът призова Министерството на земеделието и Пътната агенция да разрешат на местните предприемачи земеделци, лозари и градинари да засеят трайни насаждения върху 500-метровата ивица земя по протежение на пътното съоръжение. За целта държавата трябва да даде специален статут на тези терени, а новите им стопани да получават субсидии чрез европейските фондове.

Бъдещите лозови масиви и овошките върху оголените в момента терени, ще създадат естествен защитен пояс, който ще спира бурните ветрове през зимата, смята кметът. Именно празната площ помага на преспите да затрупват пътното платно и прекъсват връзката на стотици населени места от Бургаска област с останалата част на страната.

Кметът мотивира предложението си с финансовата стойност на своята идея - държавата ще избегне влизането в тежки отчуждителни процедури и ще има нулев финансов ангажимент. Изграждането и поддържането на този нов залесителен пояс ще бъде отговорност на земеделците. Ще се осигури нов поминък на земеделците и ще има нови работни места, както и по-висока рента за собствениците на земите.

"Така ще спрем да наричаме автомагистрала "Тракия" лятната магистрала и освен, че ще решим един стар инфраструктурен проблем, ще дадем още една възможност на нашите трудолюбиви хора да работят", коментира Георги Димитров.

Припомняме, в началото на тази година огромни преспи предизвикаха тежка верижна катастрофа край Карнобат. В снежната блокада попадна и кметът Георги Димитров.