Димитровград ще съди неправителствената организация "Активни потребители", която изнесе резултатите от изследването за замърсената вода, която потребяваме.

Според изследването водата в много градове, включително и Димитровград, е замърсена с нитрати и фекалии.

Кметът Иво Димов опроверга тези данни и посочи, че питейната водата е годна за пиене и отговаря на всички стандарти

Регионалната здравна инспекция в Хасково прави изследване всеки месец, като се вземат проби от осем места в града. ВиК също следи за качеството на водата. Изследванията досега не са показали наличие на колиформи и нитрати над допустимите норми.
"Нитрати под нормата, колиформи- нула, ешерихия коли - нула, ентерококи – нула", цитира данните от пробите на РЗИ кметът.

Иво Димов смята, че в изнасянето на изследванията има някаква задна цел най-малкото защото те стават публични едва 5 месеца след като пробите са взимани – август 2015 година.

Управителят на ВиК в Димитровград Петко Ангелов уточнява, цитиран от БНР, че не е възможно смесването на фекални и питейни води, защото Димитровград изцяло ползва подземни източници. Това означава, че нито наводнение, нито дъждове влияят на качеството на водата за пиене.

Водата минава през пречиствателна, обезманганителна станция, където се извършва хлориране. Едва след това водата влиза в градския водоем.