Очаква се 600 доброволци да се притекат на помощ на пострадалите села в Карловско днес. Това заяви пред БНТ кметът на Карлово Емил Кабаиванов.

По думите му основната задача в трите села е реките отново да бъдат вкарани в старите си корита и да бъдат създадени нови диги. Разчистват се и основните пътища в района. "Днес трябва да покажем, а и в дните и месеците нататък, че трябва да бъдем съединени не само на празници, а и в трудни моменти", призова Кабаиванов.

Освен с доброволците, се работи и с голямо количество техника.

Ние сме под върхово напрежение, защото отстраняването на последиците няма да е еднократен акт за ден - два, чака ни упорита работа с месеци, отбеляза Кабаиванов. 300 български семейства бедстват и кметът призова българският народ да се подготви за помощ по-дълго време. "През следващите месеци всички тези семейства ще имат нужда от нашата помощ", каза още той.

Доброволците ще помагат на хората да разчистят домовете си. Съборените дървета ще бъдат отстранени, нарязани и раздадени на населението.

На сайта на община Карлово има публикуван телефон, на който денонощно се приемат заявки и за дарения, открита е и банкова сметка. Средствата, които се събират - до вчерашния ден са били 50 000 лв. - ще бъдат основно за строителни материали, с които хората да си възстановят домовете и за закупуване на най-необходимото - храна, дрехи, одеяла.

Пострадалите хора от наводненията в селата около Карлово имат нужда от пакетирана храна, консерви и кухненско оборудване, освен това - легла, матраци, гардероби, шкафове. За момента има достатъчно питейна вода.

Изграждат инфраструктура за 2,69 млн. лв. за бедстващите в Карлово

Изграждат инфраструктура за 2,69 млн. лв. за бедстващите в Карлово

Днес бяха подписани документите

По информация на Министерството на отбраната и военнослужещи продължават да помагат за отстраняването на последиците от наводненията в община Карлово. 95 военни днес разчистват инфраструктура и сгради в три населени места. В селата Каравелово и Слатина продължават да работят 46 военнослужещи със специализирана техника от 61-ва Стрямска механизирана бригада. В село Богдан 49 военни от двете авиобази в Граф Игнатиево и Крумово отстраняват щети от наводнението. Общ ръководител на дейностите на военнослужещите е командирът на 61-ва Стрямска механизирана бригада бригаден генерал Деян Дешков.

От БЧК съобщават, че екип на хуманитарната организация е посетил най-засегнатите от наводненията населени места в община Карлово, за да направи на място оценка на нуждите. От БЧК са провели и среща с представители на местната власт за създаване на добра координация относно уточняването на нуждите на пострадалите хора.

По данни на общината, най-тежка е ситуацията в селата Каравелово, Богдан и Слатина. Останалите населени места на територията на община Карлово, където има засегнати от наводненията домакинства и нарушена инфраструктурата, са Христо Даново, Войнягово, Розино и Столетово. Там ше бъде обърнато вниманието и на сградите с обществена значимост като детски градини, училища и др.

Екипи на БЧК са доставили в с. Каравелово дезинфектанти и питейна вода и са провели с кмета на селото Славка Червенкова среща, на която е станало ясно, че към момента хората там се нуждаят от тежка техника и доброволци за разчистване на щетите.

БЧК е в постоянна връзка с представители на община Карлово и с кметовете на засегнатите места, за да бъде предоставено допълнително подпомагане, съобразно конкредните нужди.

До момента от БЧК са предоставилли от бедствения си резерв комплекти със спално бельо, одеала и дезинфектанти. Осигурени са и над 5 тона минерална и изворна вода.