Изграждането на втори мост над река Янтра при Бяла е наложително, но няма да направи пътя по-безопасен, пишат кметове на пет общини в декларация по повод на трагедията в Бяла на 7 декември.

Кметовете на Русе, Иваново, Две Могили, Борово и Бяла, през чиито територии преминава международният път, призовават да се създадат безопасни условия за пътуване, предаде „Днес+".

Според тях техническите параметри на първокласен път Т-5 не отговарят на категорията и на натовареността му, като отбелязват, че трасето е тясно, не дава възможност за изпреварване, всички пътни връзки са на равнище, което е в противоречие с изискванията на закона, има съчетание на големи наклони и виражи с малък радиус, често липсва видимост и обезопасяване.

Състоянието на пътя, особено в най-опасните участъци, не е добро, както някои се опитват да го представят в пресата, посочват още кметовете. Според тях пътните платна при Русе са под всякаква критика, дълги години се отлага ремонтът на т. нар. Дъгов мост, има компрометирани пътни настилки, липсва финансиране за пътното поддържане.

Кметовете предлагат спешни мерки за международния път от Дунав мост. В декларацията се настоява незабавно да започне проектиране на ново трасе с две платна.

Декларация е изпратена до президента, председателя на Народното събрание и министър-председателя.