Кметът на Гълъбово Николай Тонев защити позицията на общината в конфликта, възникнал между общинската администрация и НЕК, заради заплащането на сервитутни права за изграждане върху общинска земя на високоволтови далекопроводи на компанията.

Става въпрос за два 400-киловолтови далекопровода и изместването на един 110-киловолтов далекопровод, с които трябва да се присъедини към енергийната система новата ТЕЦ "Марица изток 1".

При прокарването на далекопроводите ще бъде засегната около 560 декара общинска земя, за която от Община Гълъбово настояват Националната електропреносна компания да заплати 27 милиона лева сервитутни права.

Цената е определена от лицензиран оценител, заяви Николай Тонев на пресконференция в Стара Загора.

От ръководството на Община Гълъбово сигнализираха и че строежът на гумено-лентовия транспортьор на компанията ЕЙ И ЕС в определени участъци е незаконен, тъй като има отклонения от полученото строително разрешение.

Това каза заместник кметът по строителството на община Гълъбово Пламен Бараков, информира радио Стара Загора.

Той заяви още, че е издал заповед утре строежът да бъде спрян и че ще сезира Районната дирекция "Независим строителен контрол" да извърши проверка.

Междувременно от американската компания заявиха: "Ей И Ес - Марица Изток 1" не присвоява, не нарушава общински земи и пътища и не възпрепятства достъпа до частни имоти.