Корабът Vera Su, който заседна през септември 2021 година в скалите край резервата "Яйлата" и впоследствие беше продаден на търг през декември 2022 година, отплава от Варна под новото си име "Сафина". 

Той беше собственост на турска компания.

Това показа справка за морския трафик, съобщава "Нова".

Българска компания купи кораба Vera Su за 276 хил. долара

Българска компания купи кораба Vera Su за 276 хил. долара

Корабът заседна край Камен бряг през 2021 г.

Припомняме, че на 20 септември 2021 г. в акваторията на Черно море, в района между село Камен бряг и к.к. "Русалка", корабът Vera Su, плаващ под панамски флаг, заседна край бреговете на местност "Яйлата".

В хода на разследването на случая било установено, че в 00:00 часа на 20 септември 2021 г. капитанът на кораба предал носенето на навигационна вахта на втория помощник-капитан К.А. Обвиняемият бил сам на вахта на мостика, изпълнявал рутинните си задължения, като следвал курса, по който трябвало да се движи кораба и на всеки половин час отбелязвал върху навигационната карта позицията на кораба.

В 03:25 часа корабно време К.А. направил поредното отбелязване, корабът останал на курса си и се движел със скорост около 7,5 възела. Малко след това обвиняемият, бидейки на вахта на мостика, се унесъл и заспал. В 04:15 часа Vera Su заседнал в акваторията на Черно море в скали близо до брега на с. Камен бряг. При засядането на кораба, вахтеният помощник-капитан се събудил от раздрусване на кораба, веднага спрял мотора на мостика и се отправил към каютите на другата част от екипажа, за да ги уведоми за случилото се. Впоследствие екипажът беше евакуиран.

В края на ноември влезе в сила наказанието на втория помощник-капитан на кораба. Той беше признат за виновен и осъден с "лишаване от свобода" за срок от 2 години, изтърпяването на които се отлага с 4 години изпитателен срок.

Според Обвинението като помощник-капитан, мъжът е нарушил правило от Международната конвенция за вахтената служба и нормите за подготовка и освидетелстване на моряците, допуснал да заседне кораб край бреговете на Р. България. Оттам смятат, че деянието е извършено по непредпазливост. То обаче е довело до имуществени щети в голям размер, възлизащи на 6 680 734, 85 лева.

Заспалият на вахта капитан на Vera Su се отърва с условна присъда

Заспалият на вахта капитан на Vera Su се отърва с условна присъда

Делото бе гледано в отсъствието на обвиняемия

Капитанът Х.Е. беше осъден и получи наказание "лишаване от свобода" за срок от три години, изтърпяването на което бе отложено за срок от пет години. Присъдата на Окръжен съд - Добрич е влязла в сила след изтичане на законоустановения срок за обжалване или протест.