Критично ниски са нивата на водата в язовирите "Огоста" и "Върбешки" в Северозападна България, съобщава bTV.

Обемът на язовир "Върбешки" в 2,5 млн. куб. м и се използва изцяло за промишлени нужди. Жители на Мездра, село Върбешница и риболовци се опасяват, че съоръжението може умишлено да се източва. По техни думи никога досега язовирът не е бил в такова състояни. По тази причина настояха да бъде извършена спешна проверка, за да се установи дали вода се източва нерегламентирано.

Кметицата на Върбешница Магдалена Динкова обясни, че преди две години е подала становище до Басейнова дирекция-Плевен заради това, че давали водата на фирма за промишлени цели. Тогава обаче тя получила писмо, в което се отрича язовирът да се използва за напояване. От фирмата пък можели да правят каквото преценят с водата.

Спират всички ВЕЦ-ове на язовири за питейни нужди

Спират всички ВЕЦ-ове на язовири за питейни нужди

Всички язовири, които се използват за питейно-битовото водоснабдяване, не се разрешава работа на ВЕЦ

Независимо от отговора тя получила уверението, че ако нивото на водата спадне, ще бъде преустановено подаването към кариерата в Мездра.

От своя страна представители на Напоителни системи посочиха, че проблемът с нивото на водата се дължи на липсата на притоци.

По отношение на твърденията, че водата се използва и за напояването на овощна градина, служителите подчертаха, че техните задължения са до водомера. Оттам тръбопроводът бил собственост на фирмата и те не знаели какво се случва с водата.

Кметът на Мездра увери, че няма опасност жителите на града да бъдат ограничени откъм питейна вода или да бъдат наводнени. Същевременно нивата на яз. "Огоста" са най-ниските откакто е въведен в експлоатация.

Контролът на язовирите залегна в специална наредба

Контролът на язовирите залегна в специална наредба

Приемането е наложено от изискването на Закона за водите