Първият български еврокомисар Меглена Кунева стана почетен гражданин на Русе, информира електронното издание ruseinfo.net.

Тя получи удостоверението си, както и много почетни грамоти от ЕКЦ, чиито патрон е, русенски неправителствени организации по време на вчерашния коктейл.

Граждански инициативен комитет предложи, а Общинският съвет гласува "За" идеята.

В комитета участваха Ректорът на РУ"Ангел Кънчев" доц. Марко Тодоров, областният управител Мария Димова, Русенският митрополит Неофит, Председателят на УС на БРТПП Пламен Бобоков, Изпълнителният директор на „Оргахим" Иван Соколов, директора на „Ирис" Богомил Димитров, директори на учебни заведения и председатели на неправителствени организации от региона. Към подписката се присъединиха ръководството и членовете на сдруженията на хора с увреждания „Свят за всички" и „Смелост", представители на почти всички русенски медии.

Изтъкнат е приноса на министър Кунева за успеха на европейския проект на страната ни. Като министър по европейските въпроси и главен преговарящ на Република България с Европейския съюз г-жа Кунева положи изключителни усилия за издигане на международния авторитет на нашата държава и за ефективното изпълнение на ангажиментите, поети в преговорния процес.

Избирането й за европейски комисар от България в ресор „Защита на потребителите" е оценка на нейния професионализъм, лични качества, опит и авторитет. В мотивите си за предложението гражданският комитет изтъква, че като избраник на Русе в 39-тото и 40-то Народно събрание Меглена Кунева оказа важна подкрепа за реализирането на редица значими регионални и местни проекти и инициативи.