Макар и във всеки двор да има кучета, хитрите лисици се движат свободно и преминават от къща в къща в Силистренски села. Дори ловците не могат да се справят с дивите животни, информира БиТиВи.

Почти всяка втора къща в село Добротица е "посетена" от лисици. Макар и във всеки двор да има кучета, хитрите лисици успяват да влязат в дворовете. Стопани се оплакват от убити кокошки и пуйки. Една от жителките губи 15 кокошки посред бял ден.

Според някои, чакалите гонят лисиците от околностите и те влизат в селото. Но много от опашатите хитруши се въдят в самото селище. Местните жители смятат, че в полуразрушена детска градина, в чието мазе лисиците се развъждат и нощно време тръгват из селото.

Набезите на лисиците обезкуражават хората и мнозина се отказват да гледат домашни птици. За проблема са уведомени местните власти, областният управител е разговарял с председателите на ловните дружинки в района.

Ловците също разказват за лични срещи с хищника. Опитват се да противодействат с примки, капани или отрова. В селото не е разрешено да се стреля. Капаните и отровите обаче могат да засегнат кучетата, котките и някои домашни животни. И докато стратегията за борба с лисиците все още се обмисля, все повече села в околността съобщават за лисичи набези.