Около 300 машини почистват републиканската пътищата в районите, където вали, съобщиха от АПИ. Всички магистрали и републикански пътища са почистени, съобразно нивата за зимно поддържане, и са проходими при зимни условия.

Въведени са ограничения за движението на товарните автомобили без ремаркета и полуремаркета в област Пазарджик по път ІІ-84 Велинград – Юндола – Аврамово, път II-37 Батак – Доспат и по път ІІІ-843 Велинград – Сърница.

В област Смолян през проходите Печинско, Рожен, Превала и по път III-866 Девин – Михалково също има ограничения за камионите без ремаркета и полуремаркета. Необходимо е шофьорите да карат внимателно, със скорост съобразена с метеорологичните условия, и да спазват въведените ограничения.

От пътната агенция напомнят, че нивата за зимно поддържане на пътната инфраструктура са четири. Те са разписани в Наредбата за поддържане и текущ ремонт на пътищата от 2012 година.

В ниво "А" са магистралите и първокласните пътища с интензивност над 4 000 моторни превозни средства на ден.

В ниво "Б" са пътищата с движение между 2 000 и 4 000 коли на ден, във "В" са включени пътищата, по които се движат между 500 и 2000 автомобила дневно. По пътищата, определени за категория "Г" минават по-малко от 500 коли на ден.

Според наредбата, допустимата дебелина на снежната покривка на платното при снеговалеж за ниво "А" е 3 см, за ниво "Б" – 5 см, за ниво "В" – 7 см, за ниво "Г" – 10 см.

В наредбата е определен и максималният срок за провеждане на снегопочистващите дейности – от момента на спиране на снеговалежа или от момента на констатиране на заледяването на пътищата до постигане на изискванията, за ниво "А" е 2 часа, за "Б" – 3 часа, за "В"“ – 5 часа, и за "Г" – 8 часа.

Тези нива не се отнасят за случаите със сложна метеорологична обстановка – интензивни снеговалежи с големи снегонавявания, снежни бури със скорост на вятъра над 20 m/s, както и при възникване на бедствено положение в съответния район, предупреждават от АПИ.

На интернет страницата на пътната агенция - www.api.bg, са публикувани карти на всички области в страната. Там са посочени сроковете за почистване на републиканската мрежа при снеговалеж.

Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка от безплатното мобилно приложение LIMA, интернет страницата на АПИ – www.api.bg, и по всяко време от денонощието на тел. 0700 130 20 в АПИ. В агенцията целогодишно при 24-часов режим работи Ситуационен център, който събира и обобщава данните за състоянието на републиканските пътища.