Мярка за неотклонение "Задържане под стража" постанови Районният съд в Кюстендил за мароканец, който на два пъти бяга от България през западната граница при Гюешево. В разпита е заявил, че е пребивавал като бежанец в два центъра в България и ги е напускал - веднаж тръгнал за Германия, втория път - за Италия, разкри БНР.

Случаят е от 28.02.2024 г., в землището на село Гюешево. На около 50 метра от 96-а гранична пирамида, обозначаваща линията на държавната граница с Република Северна Македония, мъжът излязъл през границата от България.

Към момента на задържането той не е имал документи за самоличност в себе си, установен е след предаването му от северномакедонските полицейски служители, след като е преминал от българска на македонска територия по нерегламентиран начин.

В разпита е заявил, че е пребивавал като бежанец в два центъра в България. Напуснал ги е и се е придвижил до Германия, откъдето е върнат в България и след това отново е направил опит да премине незаконно българската държавна граница като е целял да стигне в Италия.

Мароканецът няма постоянен адрес на територията на страната, няма месторабота, не владее български език.

Съдът счита, че е налице и реална опасност от укриване или извършване на престъпление, налице са всички кумулативно предвидени предпоставки за взимане на мярка за неотклонение "Задържане под стража".

На ГКПП "Гюешево" задържаха албанец, обявен за международно издирване

На ГКПП "Гюешево" задържаха албанец, обявен за международно издирване

Лицето е издирвано за убийство и притежание и употреба на незаконно оръжие

За посочения състав на престъпление е предвидено наказание "Лишаване от свобода" от три до шест години и глоба от 1000 до 5000 лв.

Определението на Районния съд подлежи на обжалване пред Окръжен съд - Кюстендил.