Родители в Пазарджик излязоха на протест против това в сградата на училището, където учат децата им, да бъдат преместени, макар и временно, деца от друго училище, докато в него тече ремонт.

Родителите на децата от основно училище "Христо Смирненски" се противопоставят срещу преместването на други деца в сградата на заведението. Против преместването на учениците от училище "Христо Ботев" в училище "Христо Смирненски" майките са предприели и протестна подписка. Събрани са вече подписите на 80 майки, а документът е бил подаден в общината и в Регионалното управление по образованието.

Протестиращите майки са заплашват и че ако не бъдат чути, ще направят жива верига пред сградата на училището и няма да допускат вътре децата.

Една от протестиращите заяви пред БНР, че в училището домакин учат около 150 деца, а от другото училище се очаква да дойдат около 240. Това щяло да наруши нормалния учебен процес. Предвидено било и първоначално междучасията и часовете на учениците да бъдат намалени, което можело да се отрази на качеството на образованието.

Очаква се ремонтните дейности да приключат до края на годината.

Родителите се противопоставят и затова, че няма никакви гаранции, че ремонтът ще продължи само два месеца - до края на календарната година. Освен това подозират, че зад ремонта стоят частни интереси, с които се осигурява работа на строителните фирми през зимата, но за сметка на комфорта и нормалното обучение на две учебни заведения.

Родителите знаят и за оказана принуда от страна на Общината спрямо ръководството на ОУ "Х.Смирненски" да се съгласят да приемат учениците от друго училище.

Основните си притеснения родителите са формулирали така:

1. Ще се наруши ритъмът на работа и на почивка на децата ни заради малките учебни часове и малките междучасия.

2. Учебният материал, предвиден за по-дълги часове, няма да може да бъде наваксан, тъй като заявеният период от 2 месеца е твърде дълъг. Да не говорим, че такъв период за такъв сериозен ремонт е нереалистичен.

3. Отдихът от 5 минути в продължение на месеци ще доведе до неефективен учебно-възпитателен процес особено за най-малките.

4. Ще се наложи преустройване на кабинети, в които учениците от ОУ "Х. Смирненски" ням да могат да провеждат предвидените за това часове.

5. Никой под никаква форма не е искал нашето мнение като родители - не е имало обсъждане от страна на отдел "Образование" на Общината дали сме съгласни, как ще повлияе това смущение на ритъма на живота ни. Не е проведено обсъждане нито от страна на РУО, нито от страна на училището. Информацията ни беше представена като окончателна.

6. Голямото количество ученици от двете училища е предпоставка за грубо нарушение на дисциплината и за прояви на агресия. Особено при ученици от прогимназиалния етап - за никого не е тайна - агресията е дежурен начин за справяне с дискомфорта. А дискомфорт ще има за всички.

7. Особено ни притеснява спокойствието на първокласниците, защото това са най-първите месеци от тяхното постъпване в училище и период на адаптация. Записали сме ги тук именно защото училището не е голямо, спокойно е, междучасията са големи, учителите могат да проследят всяко дете във всеки момент. Можехме да запишем децата си и в по-големи училища, но тук атмосферата беше решаваща. Оказва се, че всичко това е застрашено.

8. При евентуално природно бедствие или авария евакуацията на децата ще бъде силно затруднена заради техния голям брой. Също и на учителите.

Те задават и въпросите защо ремонтът не е извършен през изминалото лято или следващото, законно ли е да се намаляват учебните часове и междучастията за такъв дълъг период от време, защо Общината не е поискала мнението за родители и ученици, какви разходи ще се направят от училищата за това съвместно съжителство, направена ли е оценка на възможностите за евакуация при природно бедствие и др. Родителите настояват лично за разговор с кмета Тодор Попов и с началника на отдел "Образование" Гергана Табакова.

От комитета уверяват, че в исканията ни няма и капка преднамерено отношение нито към учениците, нито към учителите от другото училище, както и нямат за цел да предотвратяват ремонта, който сам по себе си е нещо положително.

Те заявяват обаче, че в никакъв случай не могат да останат толерантни към спускане на решения от органите на местното самоуправление по начин, който грубо потъпква правото ни на информиран избор.

По думите на директора на дирекция "Образование и култура" в община Пазарджик Гергана Табакова ремонтът на училище "Христо Ботев" започвал чак сега заради естеството на процедурата по възлагане на обществената поръчка. Табакова информира още, че е проведена работна среща с ръководствата на двете училища, на която те са поеми ангажимент да се създаде максимално добра организация на учебния процес. Това било максимално добрия вариант и за двете училища.