Фирмите, членуващи в Конфедерацията на автобусните превозвачи, ще преустановят дейността си по междуградски автобусен превоз във вторник, 28 септември. Бойкотът ще се проведе за 2 часа от 10 до 12 ч. Причината - недоволството на бранша от липсата на мерки от страна на държавата за адекватно подпомагане на сектора през текущата криза. В недоволството се включват освен това и товарни превозвачи, таксиметрови шофьори и автоинструктури.

"Превозите ще спрат и в много други градове", каза Милена Милтенова, председател на автобусната конфедерация. Ще бъдат проведени шествия в София, Пловдив, Варна, Велико Търново, Плевен, Хасково, Ямбол, Русе, Видим, Благоевград и Добрич.

"Гражданите да планират пътуванията си, тъй като не искаме от нашите действия да страдат обикновените хора. Протестът ни е изцяло икономически, за нас не е от значение кой е министър, подчерта Милтенова и обясни, че превозвачите искат в министерството да има човек, който да осигури нормална работа на бранша.

Основните искания на превозвачите е да бъде намерен механизъм за компенсация от цената на горивото, скочила значително в последните месеци, както и реално да заработи мярката 60 на 40 за сектора. По темата е бил постигнат известен напредък след проведена среща с министъра на транспорта и частично автобусните превозвачи ще бъдат подпомогнати, но чак от декември месец. Затова и остават в стачна готовност.

Заведенията с контрамерки: Да работят на 100% и с вход ваксина, PCR или бърз тест

Заведенията с контрамерки: Да работят на 100% и с вход ваксина, PCR или бърз тест

Не е ясно обаче кой ще плаща тези бързи тестове

"Подкрепяме протеста, защото през тази година активно не се прави нищо за пътната инфраструктура, като изплащанията към сектора спяха още от месец май. Това ще доведе до ръст на жертвите по пътищата през зимата и пролетта. Освен това - зимата винаги ни изненадва, но до ден днешен не са осигурени пари за снегопочистване", остър бе на свой ред Христо Радков от Българското обединение на шофьорите, но позовавайки се на фирмите, които почистват пътищата. Припомняме, вчера министър Комитова обяви създаването на работна група именно по тази тема.

"Още - не е нормално шофьорите на товарните камиони да чакат по 30 часа, за да минат границата. Това носи огромни загуби", добави Радков. Именно затова ТИР-ове ще се включат в протеста, като на 28 септември ще блокират подходите към Дунав мост - 2 във Видин и ГКПП "Капитан Андреево".

"Искаме бърза регулация на цените на горивата и електроенергията, особено в нашия случай. Освен това - дори да има средства за компенсация, то няма процедура, по която те да се изплатят адекватно", добави Павлин Петров от ресторантьорската асоциация, които също подкрепят протеста.

В недоволството се включват още и от таксиметровия бранш, както и автоинструктури. Конкретно в София - автобуси и таксита ще бъдат разположени от 10 часа на 28 септември Орлов мост, а ресторантьорите ще започнат шествие от там до Народното събрание и Президентството. Идентични протести се планират и занапред, ако исканията на обединените браншове не бъдат изпълнени.

ББК "Пътища" търсят законова рамка как да си вземат парите

ББК "Пътища" търсят законова рамка как да си вземат парите

Няма колебание дали парите, които се дължат, са законни или са незаконни