Работна група в сектор "Пътища" вече работи и е започнала подготовката за зимния сезон - съобщи след заседанието на МС днес служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова.

Тя бе съставена по нареждане на премиера Стефан Янев и е между представители на заинтересованите ведомства и технически експерти - с цел да се реши формата, под която ще стартира подготовката на зимното поддържане и формата, под която ще се извърши изплащането на вече извършените ремонти.

Достатъчно пари няма, но пътищата през зимата ще се чистят

Достатъчно пари няма, но пътищата през зимата ще се чистят

Осигурени са над 100 милиона лева

АПИ трябва да изплати около 1.3 млрд. лв. на фирми, които вече са свършили работа по пътната поддръжка и ремонти.

Агенцията няма средства, защото предишното правителство на ГЕРБ е записало в бюджета й едва 382 млн. лв., които са изхарчени още до април. Договорите са с анекси, при които на фирмите е възлагано много повече, отколкото първоначалните сделки.

Припомняме, общо 3,7 милиарда са задълженията на държавата към строителни фирми, но от финансовото ведомство признават само въпросните 1,3 милиарда. Останалите договори са дадени на прокуратурата. Дължимите суми са следствие от допълнително възложени задачи на фирмите в нарушение на Закона за обществените поръчки, а от предишните правителста са изплащани в края на годината с министерски постановления от бюджетния излъшък.

Аварията в Хасково е отстранена, но водата да не се пие

Аварията в Хасково е отстранена, но водата да не се пие

Препоръката ще остане в сила поне до началото на октомври

Министърът коментира и друг проблем. Водата в Хасково е пусната - до 2 часа са работили екипите, но трябва да мине време, докато се ползва водата, за да се измие калта от тръбите.

Аварията възникна на 21 септември по обяд при пускането на помпена станция "Ябълково", където е основната вододайна зона на Хасково, след електроремонт.

Тогава от високото налягане при подаването на водата магистрален водопровод бе компрометиран и се наложи смяната му.

Министър Виолета Комитова организира екипи от водните оператори в Бургас и Стара Загора на помощ, а на място вчера бе и зам.-министърът на Министерството на регионалното развитие и благоустройството Валентин Граматиков.

Комитова ще провери и още един протест от страната - в Копривщица, където жителите блокираха Подбалканския път заради водопроводната мрежа. Това са стари мрежи, такива има по цялата територия на страната, обясни тя. Ще провери какъв е случаят и ще даде повече информация.