Всички дължими от мина "Черно море" трудови възнаграждения на съкратените работници са изплатени.
Това съобщава с писмо директорът на рудника Русомир Калоянчев, цитиран от БНР.

Към днешна дата предприятието не дължи никакви суми за работна заплата към своите работници. Калоянчев заявява и че е представил декларация пред Дирекция "Инспекция по труда" в Бургас, която удостоверява това.

Обезщетенията на съкратените миньори обаче ще се изплатят, когато предприятието има тази възможност, а не веднага, както настояват бившите миньори.

Директорът напомня, че мината е затворена, в момента няма никакво производство и поради тази причина сумите за дължимите обезщетения ще се платят със закъснение. Това се очаква да стане вероятно в рамките на няколко месеца, пише в прессъобщението. 

Припомняме, през април месец тази година ръководството на мината съкрати 300 работници, а предприятието обяви фалит. До днес много от миньорите бяха оставени без полагащите им се средства, въпреки че няколко пъти организираха протести, последният от които беше вчера.
Преди няколко дни стана ясно и че много семейства на работили в мина "Черно море" може да останат на улицата, без дом, след като сградите, в които живеят са обявена за продан за покриване на задълженията на фалиралото предприятие.

Калоянчев посочва и че към момента 10 семейства на бивши миньори живеят под наем в една от сградите, определена за продажба от НАП.
На проведения днес търг не се е явил никой.

"На следващ етап във взаимодействие с НАП от наша страна възнамеряваме да предприемем действия и ще се направи опит да бъдат обособени отделни жилища, за да има възможност да се предложат на работниците за покупка в бъдеще", се посочва в писмото.