Пет души са се удавили от началото на летния сезон до момента във Варна. Това съобщи председателят на Българския червен кръст във Варна Илия Раев, цитиран от moreto.net.

През миналата година в различни водоеми смъртта си са намерили 21 души. Черната статистика е резултат от липсата на достатъчно охрана по варненските плажове, посочи Раев. Проверка на 24 плажни ивици е установила, че на места охрана няма, а там, където е осигурена, е крайно недостатъчна.

Той уточни, че 2800 метра плаж в курорта "Златни пясъци" се покриват от 15 спасителни поста, само 4 от които функционират.

В Камчия 3 км. ивица се охранява от 2 поста, а на плажовете в Черноморец, Галата и Паша дере спасители няма. Относително добро е положението с Градския плаж във Варна, посочи Илия Раев. Там са разположени 13 поста на 1100 метра ивица.

За да не се допуска морето да взима жертви, охраната на плажовете трябва да се засили и контролира стриктно, коментира шефът на БЧК във Варна.

Според него, освен че обучава и сертифицира спасителите, Червеният кръст трябва да има правото да организира и мониторинга им.

От месец август варненските плажове ще бъдат наблюдавани от специален катер,предоставен на БЧК от Военноморските сили. Той ще обикаля по море и ще заснема спасителните постове.