На 14 октомври в наводнените села в Карловско се свикват събрания за избор на двама представители, които да участват в разпределянето на даренията за общинската администрация.

Заповедите са публикувани от общината на 28 септември, като резултат от проведеното заседание на Общинския съвет на 20 септември. Те са за селата Христо Даново - един представител. За селата Богдан, Каравелово са по двама представители. За селата Слатина и Войнягово - по един представител. От село Розино ще бъде избран кметът.

Припомняме, както news.bg писа, на заседанието на общинския съвет в Карлово бе решено Обществен съвет да разпределя над 600 000 лв. дарения за бедстващите села в Карловско. 

Остава в сила частичното бедствено положение в Карлово

Остава в сила частичното бедствено положение в Карлово

Втори пореден ден военни помагат при разчистването на щетите

Според местни жители тези общи събрания са опит за подмяна на избраните представители за разпределяне на средствата от дарителските сметки с удобни администратори. 

Доброволците в Карловско не искат общината да ги дезорганизира

Доброволците в Карловско не искат общината да ги дезорганизира

Интернет платформа свързва дарители и нуждаещи се

Припомняме също, че първи в помощ на хората от наводнените села се притекоха младежи от региона. В първите седмици нямаше организация от властите, нито обобщена информация за броя, състоянието на пострадалите домове, постройки - частна и общинска инфраструктура.

На следващия ден след като мощна вълна заля петте села доброволци от цяла България се втурнаха да помагат. Като по чудо наводнението не взе жертви, благодарни са местните жители.

Водата е донесла и в спалните им трупи на отсечени дървета чак от планината. В най-пострадалите села оградите са отнесени, градини, бивши улици и прагове на къщи са на едно ниво, потънали в тиня. Дворове, улици, приземни етажи бяха пълни с кал, съчки, дървета и каквото е попаднало в мощната вълна. Гаражни врати с размера на човешки бой бяха скъсани и влачени. Благодарение на доброволците и на частни фирми с ръчен труд и техника тинята бе изрината поне от къщите на хората.

В първите дни след бедствието представителите на местните власти почти не се виждаха. Те станаха активни след като повечето хора сами и с помощта на близки, роднини, съседи и множество непознати успяха да освободят домовете си от всичко, което е било там, защото покъщнината им бе обърната, изпочупена, потънала в тиня или отнесена. 

Министрите очакват с почти 19 млн. лв. да помогнат на наводнените карловски села

Министрите очакват с почти 19 млн. лв. да помогнат на наводнените карловски села

Парите са и за превенция

Повечето села там нямат канализация, а местната власт дори и в предизборните си послания не предвижда изграждането на канализация. Седмици след наводнението хората вече имат електричество, но вода както за пиене, така и за миене им се носи - на стекове и с по една водоноска.

Към момента е трудно да се определи кои от стековете с минерална вода са дарение от доброволци, кои са били от освободените количества от държавния резерв. Уж с цел по-добър контрол на третата седмица са затворени някои от пунктовете за предоставяне на дарения.

Хората се оплакват, че общинските служители, които трябва да разпределят даренията, нямат нужния подход и те веднъж загубили покъщнината си, се чувстват ощетени и с отношението към тях

За 138 наводнени къщи в село Каравелово няма химически тоалетни
Обновена

За 138 наводнени къщи в село Каравелово няма химически тоалетни

Комисиите по обследване още не за тръгнали по домовете

От община Карлово обясниха, че според Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление и начина на провеждане на събрание на населението под 10 000 души има срок, в който може да се проведат тези събрания. Срокът за информиране е 15-30 дни преди датата на събранието.

Заповедите за избора на представители на селата се публикуват на деветия ден след решението, защото е трябвало решението на Общинския съвет да влезе в сила.

От общината потвърдиха, че изграждане на канализация в наводнените села не се предвижда.