Международната неправителствена организация "Анималс Ейнджълс" (Animals" Angels) сигнализира, че на пазарите в България продължава да се наблюдава малтретиране и нехуманно отношение спрямо животните.

Според организацията на родните ни пазари има масово малтретиране на животни и масово неспазване на законодателството на ЕС в областта на хуманното отношение към тях.

С 433 зоополицаи ставаме едва втората страна в Европа с подобно звено

С 433 зоополицаи ставаме едва втората страна в Европа с подобно звено

Зоополицаите ще отговарят на сигнали в цялата страна

Необозначени животни биват продавани на обществени пазари, като по този начин се възпрепятства проследимостта и се създава риск за безопасността на българските храни, обяснява от организацията. На пазарите се продавали болни, ранени и твърде малки животни, които биват ритани, удряни.
Търговците чупели костите им с цел транспортиране, вдигали животните за опашките и ушите и други.

"Телета, овце и кози лежат с часове на земята, като и четирите им крака са завързани, транспортират се в багажниците на автомобили сякаш са колетни пратки. Честа практика е малки прасенца и пилета да бъдат набутвани в чували, за да се транспортират", заявяват от "Анималс Ейнджълс".

БАБХ засилва проверките преди и по време на предстоящите празници

БАБХ засилва проверките преди и по време на предстоящите празници

През почивните дни ще бъдат осигурени и дежурни екипи, които ще осъществяват официалния контрол в цялата страна

Това обаче не е всичко - за претеглянето на животните се използвали средновековни методи. На животните също така не се осигурявала вода, дори в най-горещите летни месеци. "Няколко пазара се провеждат ежеседмично и от години това се случва без необходимите разрешителни и без някой да ги възпрепятства."

Според организацията половината от говедата, овцете и козите са без идентификация, което е безкрайно притеснително с оглед на това, че в България неотдавна пострада от опустошителна епидемия сред говедата.

Нодуларният дерматит стигна до Пазарджик, умъртвяват над 100 говеда

Нодуларният дерматит стигна до Пазарджик, умъртвяват над 100 говеда

Животните извън заразеното стадо ще бъдат ваксинирани

"Анималс Ейнджълс" припомнят и че през ноември 2017 година Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) внесе за разглеждане план, целящ да подобри ситуацията на пазарите. "Нищо обаче не последва. Ситуацията на пазарите остава същата". НПО-то предоставят и снимков материал, на който ясно се вижда малтретирането на животни, с настояване ситуацията незабавно да се промени.

БАБХ мълчат за умъртвените птици според "Четири лапи"

БАБХ мълчат за умъртвените птици според "Четири лапи"

Организацията иска оставката на шефа на БАБХ