Жители на район "Овча Купел" в София излязоха на протест пред сградата на Столична община. Недоволството е породено от практиката да се дава разрешение за строеж на зелени междублокови пространства.

В района през септември 2018 година пропадна автомобил поради неукрепен строителен изкоп. Още тогава е сезирана прокуратурата, но почти година по-късно развитие по казуса няма. 

Кола падна в изкоп в столичния квартал "Овча купел"
Обновена

Кола падна в изкоп в столичния квартал "Овча купел"

На метри от свлачището има 9-етажен жилищен блок

Протестиращите внесоха и петиция, подписана от 3031 души. Да прекратят практиката за строителство на големи сгради на места, където има проблеми с живущите. За това настоя Велислав Василев от инициативния комитет на район "Овча купел". 

Промяна в ЗУТ искат столични строители

Промяна в ЗУТ искат столични строители

Нормативната база в строителството е сложна и неработеща, пишат от НАСП

Местата са върнати на реститути и площи, които са били земеделски земи, в момента влизат в регулация,обясни Василевв. Така реститутите се възползват от инфраструктурата, изградена от Столична община по думите му.

Протестиращите нямат против строителството, но да е там, където е възможно и да е на сгради с обществено значение. Строителят е обещал да изгради улица, но тъй като денивелацията е шест метра на този участък, впоследствие с анекс е отказал строителството. Без да се взима предвид анекса, му е издадено разрешение за строителство, каза още Василев. 

От това по думите му страдат всички живущи в района, тъй като се работи извън графика и в почивни дни, на строежа работят камиони и бетоновози, вдига се силен шум, оплакват се протестиращите. 

Столичани и администрация в спор за пътните знаци в "Овча купел"

Столичани и администрация в спор за пътните знаци в "Овча купел"

Кметът иска еднопосочно движение, жителите - не

След пуснат сигнал до общината, те са получили отговор, че не е установено нарушение. Според Велислав Василев всички проверки на място са формални.

Продължаваме да събираме подписи и ще продължим с протестите, докато ни обърнат внимание, категоричен беше Василев.