Свлачище в столичния кв. "Овча купел" погълна кола и част от ограда на строителен обект. Инцидентът станал в петък рано сутринта, информираха жители, чиито домове са в непосредствена близост до изкопа.
Причината за пропадането на земната маса е спукан водопровод.

От МВР съобщиха за news.bg, че е изпратена аварийна група на "Софийска вода", след като кола е пропаднала в изкоп.

"Изкопът е пълен с вода, блокът ни е застрашен", заяви пред news.bg живуща в злополучния блок. От "Гражданска защита" спряха водата. Строителите са спукали централен водопровод. Свлачището е на по-малко от 5 м от блока, изплашени са хората.

На място е само кметът на общината Христина Семерджиева. Техническият изпълнител на новия обект бяга втори ден, няма и никой от строителите и ръководството на фирмата, която изгражда новия строеж в непосредствена близост до блока, казаха жители.

Спряха строежа в "Овча купел" и сезираха прокуратурата

Спряха строежа в "Овча купел" и сезираха прокуратурата

ДНСК и Столична община се задействаха

Нямам правомощия за издаване разрешение или спиране на строеж. Това е в правомощията на контролните органи, каза кметът Семерджиева.

Жители на столичния "Овча купел" 1 протестират срещу съмнително строителство

Жители на столичния "Овча купел" 1 протестират срещу съмнително строителство

Строят жилищни сгради на места за детски градини, училища и зелени площи

На метри от свлачището има 9-етажен жилищен блок. Този строителен обект изкара на протест жителите само преди дни. Хората от блока чули страшен тътен сутринта при свличането на земните маси.

Собственикът на автомобила, който вече е в основите на строежа, забелязал, че под автомобила му теренът е започнал да пропада. Той потърсил охранител или други хора от обекта, които да информира. Докато се оглеждал автомобилът, заедно с част от оградата, пропаднал в изкопа.

"Двете ми гуми бяха леко потънали надолу. В рамките на две-три минути можеше и аз да съм вътре в колата", разказа мъжът. Той често паркирал колата си до оградата, както и много други автомобили се оставят там.

Хората, които протестират срещу строежа, били уведомени от община "Овча купел", че цялата документация е изрядна. Нямало как строежът да спре, защото теренът е частен, реституиран, въпреки че преди време е бил предвиден за детска градина.

"Безотговорно се раздават разрешителни за строеж в "Овча купел" - това е истината", каза Ели Иванова, организатор на протестите срещу застрояването на района.

След пропадането на мястото на инцидента пожарникари и служители на общината само наблюдват как тонове вода се изливат в изкопа, защото няма как да действат преди от "ВиК София" да спрат водата, което не може да стане близо час, разказаха по-рано сутринта потърпевши.

Жителите на "Овча купел" не се отказват, не искат повече застрояване

Жителите на "Овча купел" не се отказват, не искат повече застрояване

Институциите напълно неглижират въпроса според протестиращите

Течащата вода е от скъсан водопровод, който е за доставяне на вода до противопожарен кран, според служители на обекта.
Според жители на околните блокове този кран, който е поставен преди месец и половина, е бил заграден от оградата на новия строеж.

Хората се интересуват кой ще плати за разхитената вода, за обследването на терена, за щетите по пострадалия автомобил. 

Тази територия се е наричала Барите, подпочвените води са високи, каза жителка на квартала. Тя поиска пълната документация за новия строеж, който причини щетите.

Снимка 376949

Източник: Павел Миланов