Ситуацията с електрозахранването в Югоизточна България остава аварийна, като без електричество са над 330 населени места, съобщават от дружеството EVN. Работи се по отстраняване на авариите във всички райони, които са засегнати от тежката метеорологична обстановка. Ситуацията е усложнена заради обилния снеговалеж, паднали дървета по електропроводи, счупени стълбове на места и затруднения достъп по райони.

По възстановяване на електрозахранването в засегнатите области работят над 140 аварийни екипа.

Тежки зимни условия в цялата страна, бедствено положение в Смолян
на живо

Тежки зимни условия в цялата страна, бедствено положение в Смолян

Нарушено е електрозахранването в населени места в областите Враца, Кюстендил и Пазарджик...

Аварийната ситуация е основно в областите Пазарджик, Пловдив, Смолян, Кърджали и Стара Загора. За тях за днес е обявен червен или оранжев код.

С нарушено електрозахранване в областите Пазарджик и Пловдив остават предимно села в планинските райони. 49 села са без ток в област Пазарджик. По аварийните електропроводи работят 21 групи, поясняват от дружеството.

Смолян, Кърджали и Хасково с червен код
на живо

Смолян, Кърджали и Хасково с червен код

Оранжев код за сняг и вятър

В Пловдивска област над 90 села са без ток. Там работят 58 аварийни екипа.

Към момента без електричество остават 130 села в областите Смолян и Кърджали. По отстраняване на авариите там работят 20 екипа. Над 70 са селата със смущения в електрозахранването в Старозагорска област. Там също работят 20 екипа.

За да локализират повредите и отстранят паднали дървета на много места аварийните екипи извършват физически обход на съоръжения и електропроводи.

Кризисен щаб осъществява контакт с местните и централните власти.