София се утвърди като регионален център на информационните и комуникационни технологии. Те формират 5,7% от икономиката на града. Над 40 000 души са заети в IТ сектора, обяви столичният кмет Йорданка Фандъкова пред присъстващите на четвъртото издание на Startup Europe Summit.

Според столичния кмет София се нареди на второ място в класацията Европейски градове и региони на бъдещето за 2018 и 2019 г. в категорията Големи градове на бъдещето в топ 10 на източноевропейските региони на бъдещето.

Фандъкова за къщата на Яворов: Не купуваме котка в чувал

Фандъкова за къщата на Яворов: Не купуваме котка в чувал

Общината иска къщата, но собствениците да изяснят собствеността

София заедно с югозападния регион е сред 10-те най-добре представящи се градове в Европа. В анализа се подчертава, че регионът е център на публично финансирани проекти за проучвания и развитие.

Чрез Общинската агенция за инвестиции София се присъедини към международната стартъп платформа Скел - международен онлайн портал, целящ да помогне развитието на единна прозрачна стартъп екосистема от свързани помежду си европейски градове. Участват 10 града.

Имаме 20 подадени проекта, очакваме да бъдат разгледани и одобрени.

Убедена съм, че тези успехи на града се държат на 2 фактора - инициативни, образовани млади хора, които творят и вторият - инвестициите в публична инфраструктура. Разчитаме на вашите идеи, включително за това как да подкрепяме компаниите, заяви Фандъкова.

Тя даде пример с три проекта - закупуване на билет само чрез мобилния телефон, получаване на сигнали и промени на маршрутите на градския транспорт и пилотен проект за сметосъбиране в столичния жк. "Люлин" със 120 контейнера за отпадъци, на които има датчици. Заедно с фондация "Заслушай се" е разработен софтуер за превод на аудиоинформация на езика на жестовете.

Благодарение на тези идеи променяме бързо нашите градове, допълни Фандъкова.