Повече от 90 тона боклук бяха изкарани от замърсен водоем в столичния квартал „Димитър Миленков”, разказа bTV.

Мястото е  до квартал "Димитър Миленков", на метри от река Искър. Преди години там вместо вода е имало мина за инертни материали, която отдавна е трябвало да бъде рекултивирана, но вместо това се превръща във водоем.

Преди време дълги години тук идват риболовци. До деня, в който от водата вместо риба, изплуват боклуци. „Абсолютно прозрачна вода беше. Абсолютно... кристално чиста вода”, спомня си Стефан Колев.

По време, когато е сниман репортажа човек, който изхвърля отпадъци, се опитал да попречи на снимачния екип. Според наредбите е позволено е изхвърляне на пръст и строителни материали.

Нито един документ, който им е показан от Радослав Ангелков, не позволява изхвърлянето на стиропор, пластмаси и найлони, които плуват вместо риба във водата, констатират от медията, започнала разследването преди година.

Името на Ангелков се свърва с фирмата „Рин Груп” ЕООД, на която собственик по това време е Ивайло Борисов - Ториното.

Малко след инцидента с боя на Околовръстното, когато трима, работещи като охранители на Ториното, но без договор набиха мъж и съпругата му, всичките дялове на Ториното са продадени на съдружника му - Ангелков. Фирмата депонира земни маси при изпълнение на два инфраструктурни проекта на „Метрополитен” ЕАД.

Година след разследването и многото предписания, които са направили контролните органи, положението не се е променило много, констатират репортерите.

От фирмата-концесионер декларират, че са извадили 93 тона боклуци от водата, уведомяват ни в писмен отговор собствениците на фирмата-концесионер.

Според служители контролът на водоема е затегнат като огледала и видеоконтрол позволява на диспечера да вижда с какво е пълна всяка каросерия.

Пред камерата минават 2 камиона и по време на проверка покривалата им дори не се махат. На насипа, вече има назначен човек, който да следи какво се изхвърля, но явно не вижда, че там все още се изхвърля пластмаса.

Там са оставени и автомобилни гуми, пластмаси, тоалетна чиния, дори и вана. От екоинспекцията са извършили 6 проверки през миналата и 2 през тази година.

Към момента няма наложени глоби. Дадени са предписания да се извърши почистване на отпадъците на терена на замърсения терен. Дружеството е предприело мерки по почистването. Представени са документи, че са извозени до момента около 93 тона отпадъци”, поясни Ирена Милушева, главен инспектор на РИОСВ-София

По време на проверките насипът и водата са чисти, доказват и снимки направени от инспекторите. На дружеството е направено постоянно предписание да извършва периодично почистване на водата.