Шефът на полицията в Пловдив ст. ком. Тодор Чонов обяви рокади в полицейския екип, обслужващ района на село Катуница. Пенсиониран е младши полицейския инспектор, а другият полицейски служител в района е преместен на друго място.

С порицание са наказани началниците на полицейските управления в Асеновград и в Садово, както и дежурните полицаи през нощта и в деня на събитията в Катуница.

Припомняме, на 23 септември размирици между българи и цигани избухнаха, след като 19- годишния Ангел Петров беше сгазен. Малко по-късно почина и 16-годишният Павел, участник в шествието, който припадна по време на протеста. Момчето почина в линейката, докато го транспортираха до Университетската болница в Пловдив. Младежът е с присадено сърце и явно емоциите около мелето са допринесли за фаталния край.

Проверката на Инспектората на МВР обаче не е доказала нарушение на служебната дисциплина и незаведени сигнали на граждани. Констатирани са били само някои слабости, свързани с техническата и документална дейност, добави Чонов, цитиран от Фокус.

След събитията в Катуница от МВР са направили редица анализи на действията на полицията в Пловдив. „Събитията бяха анализирани от много неправителствени и международни организации. Действията на полицията са били до голяма степен правилни, затова че не са допуснати нови смъртни случаи и случаи на насилие, което означава, че сме действали до голяма степен адекватно," подчерта Чонов.

Той отказа да коментира дали МВР в Пловдив има разработки по новите обвинения спрямо Кирил Рашков за участието му в подготовката на убийството на прокурора Олег Янев.