Ловците могат да правят тихи гонки без кучета от тази събота неделя в зоните в близост до сухоземната граница с Румъния (5+5 км).
Информацията за намаляване на ограниченията на заповедта за лов на диви свине бе публикувана от Министерството на земеделието. За по-леките ограничения земеделският министър Румен Порожанов е питал експерти и от екоминистерството.

Румен Порожанов: Отрицателни са пробите за африканска чума по свинете
Обновена

Румен Порожанов: Отрицателни са пробите за африканска чума по свинете

Обмислят патрули да спират на границата дивите прасета

Заради приключване на активния летен туристически сезон отпадат и ограниченията около морските курорти. В районите по река Дунав, срещу които няма установени огнища на АЧС в Румъния, ще се допуска провеждането на стандартни гонки на диви свине с кучета.

Ограда спира глиганите от Румъния да идват у нас

Ограда спира глиганите от Румъния да идват у нас

Дължината на тази ограда е 133 000 линейни метра

Мотивът за намаляване на ограниченията са отрицателните резултати от взетите над 1000 проби от диви прасета за африканска чума по свинете. Пълната заповед с приложенията към нея е публикувана на сайта на МЗХГ.

БАБХ проверява сигнал за африканска чума по свинете

БАБХ проверява сигнал за африканска чума по свинете

Взети са проби от домашно прасе във Варненско

Припомняме, на 4 октомври около 10 хил. ловци настояха да бъде отменена забраната на груповия лов на диви свине. Ловците блокираха движението на Дунав мост и започна да се образува опашка от чакащи камиони и автомобили.

Протестът им бе малко след началото на сезона - на 29 септември бе обявено, че се открива ловния сезон на дивата свиня. Още тогава имаше негодувание за ограниченията. Според един от ловците е непонятно на 10 км да няма лов, на 11 да има.

Изградената по сухопътната ни границата с Румъния ограда за спиране на глиганите, стана повод за оставка на шефа на Изпълнителната агенция по горите Григор Гогов.
Причината - една от фирмите-доставчици, предоставяла колчета на почти трикратно завишена цена, е близка до семейството му, според председателя на партия "Възраждане" Костадин Костадинов.

До момента не стана ясно каква е окончателната цена и каква е ефективността на тази ограда, уверяват авджии.