Инициативен комитет "Лозенец", които от години протестират срещу строителството на небостъргача "Златен век" в столичния квартал, както и общинските съветници от "Демократична България" Борис Милчев и арх. Борислав Игнатов настояха за бързи и координирани действия от страна на всички отговорни институции - най-вече ДНСК, но и Столична община и МРРБ по решаване на съдбата на сградата.

Казусът с небостъргача претърпя ново развитие преди дни, когато Върховния административен съд отказа да разгледа иск от страна на строителя "Артекс", че строежът е допустим. Аргументът на магистратите е, че с това трябва да се занимават други институции, а не съда.

На предишната инстанция обаче - Административния съд - София, решението бе обратното - според магистратите разрешителното за строеж е валидно до края на 2024 година.

ИК „Лозенец“ разочаровани от решението на ВАС, очакват произнасяне по поправката „Артекс“

ИК „Лозенец“ разочаровани от решението на ВАС, очакват произнасяне по поправката „Артекс“

Настояват, че разрешителното на „Златен век“ е изтекло още 2017 г

В мотивите на ВАС обаче се казва: "В настоящия случай, от доказателствата по делото се установява, че за ищеца "Артекс Златен век" ООД е налице правен интерес от установяване на съществуването на правото да извършва строително-монтажни работи, произтичащи от разрешение за строеж № 134/26.01.2007 г. на главния архитект на Столична община, което не е загубило правното си действие, както и правилно приема първоинстанционният съд."

"Какви са последиците от това решение - проблемът отново се връща в ДНСК, като началникът и на дирекцията ще е длъжен да продължи започната преди повече от година и половина процедура от предишния директор на ДНСК за премахване на незаконното строителство. Това е преценка, която е задължително да бъде направена. Има и опция сградата да бъде въведена в експлоатация, но затова има ред правни и фактически проблеми и мнението ми е, че няма как да бъдат преодолени", обобщи последните развития по случая Борис Милчев.

В крайна сметка, ако ДНСК прецени, че има незаконно строителство, то казусът отново ще бъде препратен към Върховния административен съд, който окончателно да постанови съдбата на небостъргача.

ДНСК няма да пипа нищо по "Златен век", докато съдът разглежда казуса

ДНСК няма да пипа нищо по "Златен век", докато съдът разглежда казуса

Според Влади Калинов в съда срокът за разрешението за строеж не е предмет на спора в съда

"ВАС е изследвал допустимостта на иска, дали има правен интерес подалия иска. В случая ВАС е разсъждавал единствено по допустимостта, а иска въобще не е разгледан по същество. В случая това изречение от мотивите звучи противоречиво и може да се тълкува по друг начин, но то е по наличието на това дали има правен интерес. Такъв се признава, но се казва, че редът за това не е съдебен", разтълкува и мотивите към решението на съда още той.

"Ако се разсъждава от чисто прагматична гледна точка събаряне на сградата ще е огромно усилие и ще доведе до огромно неудобство на живеещите в близост. Но това, което искаме да се случи, е да се спази принципа на законност. На първо място, в Закона за устройство на територията няма възможност за узаконяване. Такава имаше в стари закони, но заради масовото узаконяване на сгради през 90-те години, бе премахната. Тази сграда не може да бъде узаконена, така че единствения следващ ход е да бъде премахната в пълен обем или в частичен, това решава ДНСК. Като цяло този случай е чудовищен. Инвеститора тръгна по този път, прави опити за заобикаляне и отлагане на това решение, но то е единственото възможно по закон", добави на свой ред арх. Борислав Игнатов.

И подчерта - решението на институциите ще бъде именно сигнала, който ще определи поведението на инвеститори като "Артекс" в бъдеще - ако сградата бъде пусната в експлоатация, това щяло да покаже, че законите могат да се заобикалят и напротив - събарянето й ще бъде ярко предупреждение.

Артекс сезирали и ЕК за своя "Златен век"

Артекс сезирали и ЕК за своя "Златен век"

Искат кръгла маса с експерти и институции