Няма какво да лъжем - решението на ВАС е разочароващо. Това заяви за News.bg Войслав Тодоров от инициативен комитет "Лозенец" по повод решението на ВАС окончателно да отмени издаването на заповед за спиране на строителството на небостъргача "Златен век". Тодоров обаче уточни и че и това решение не коментира разрешението за строеж, което от ИК "Лозенец" са убедени, че по закон е изтекло.

"Съдът се произнесе за това дали, докато тече делото може да продължи строителството на сградата. Това не е окончателното решение и това е най-важното, което трябва да се каже в момента", каза Тодоров.

Виолета Комитова: "Артекс" има път към Столична община, но избра съда

Виолета Комитова: "Артекс" има път към Столична община, но избра съда

Предизвика Огнян Герджиков на публичен дебат

От Инициативния комитет ще продължат борбата, защото е борба за законност.

"Надяваме се, че при окончателното важно решение относно срока на разрешението за строеж на "Златен век" съдът да се произнесе законосъобразно, аргументирано и в полза на гражданите, че този небостъргач е незаконен и че трябва да бъде премахнато незаконното строителство", категоричен бе Тодоров.

Ние сме убедени, че разрешението за строеж е изтекло, но не сме съгласни и с мотивите на директора на ДНСК. Той обявил, че спира разрешението за строеж, защото е изтекло през 2020 г. Тази трактовка говори за наличие на поправка "Артекс" с обратно действие, която казва, че разрешението за строеж е от 2007 г., след това от 2010 г. се открива строителната площадка и 10 години се прави - до януари 2020 г., обясни Войслав Тодоров.

От "Артекс" се позовават на авторитети срещу исканията на кмета на "Лозенец"

От "Артекс" се позовават на авторитети срещу исканията на кмета на "Лозенец"

Чакат решението на ВАС

По думите му, за инициативен комитет "Лозенец" решението да продължи строежа не е юридически издържаната теза. Всички юристи, с които са се консултирали, са на мнение, че законовите изменения от 2017 г. - така наречената прословута поправка "Артекс" - нямат обратно действие и не важат за заварени случаи.

От тази гледна точка разрешението за строеж е било със срок 5 години и е изтекло окончателно през 2017 г. Тогава не е било подменено и от тогава строителство е абсолютно незаконно, аргументира се Войслав Тодоров.

Ние не сме се отказали от гражданската си дейност и ще мислим по какъв вариант, без да се счита, че оказваме натиск върху съда, да продължим да отстояваме тезата си, че разрешението за строеж е изтекло и че сградата просто няма място там, допълни Тодоров.

Припомняме, ВАС излезе с окончателно решение в полза на "Артекс" в края на юни 2021 г, с което отменя последната заповед на ДНСК за спиране на строежа на небостъргача "Златен век". Паралелно с последните институционални развития по случая "Артекс" започна медийна кампания за продължаване на строежа. От фирмата организираха и няколко протеста - пред МРРБ и пред ДНСК.

Според новия шеф на ДНСК Влади Калинов документацията е ясна, а решенията на съда не обсъждат срока за строеж, а заповедта на неговия предшественик, която е за неспазване на строителния план. Именно на база на това са издадени и заповедите за предишните спирания на строителството. След многогодишни протести на ИК "Лозенец" през 2019 г. вече бившият премиер Бойко Борисов спря строителните дейности, но от Инициативния комитет още тогава предупредиха, че заповедта на ДНСК не е юридически издържана и ще падне в съда.

Служебният министър Виолета Комитова разпореди нова проверка, когато встъпи в длъжност, а вече заяви, че случаят "Златен век" е с дълга история, започнала от 1995 г. с градоустройственото решение, с множество други промени, инвеститори, разрешителни за строеж, с удължавания, спирания, с два закона, които са прилагани, но и намеса на политици и силно присъствие на Столична община. Отделно и много сериозни финансови интереси.

Районният кмет на "Лозенец" Константин Павлов също атакува институциите с искане за събаряне на небостъргача.