Административен съд - София град спря издаването от ДНСК на заповед за спиране на строежа на небостъргача "Златен век" в София, съобщават от "Артекс".

Решението е от 25 юни.

Съдът е приел, че предявеният от "Артекс" установителен иск за валидността на разрешението за строеж е допустим, представените доказателства установяват неговата вероятна основателност, а последващо евентуално незаконосъобразно спиране на строежа ще причини значителни и трудно поправими вреди за дружеството.

Това означава, че строителството на "Златен век" все пак ще продължи.

Решението на съда може да бъде обжалване в 7-дневен срок пред Върховния административен съд.

„Артекс“ под прозорците на властта: Ние ковем новия „Златен век“

„Артекс“ под прозорците на властта: Ние ковем новия „Златен век“

Демонстрантите издигнаха и плакати с надписи: "ВАС се произнесе, законни сме"

Припомняме, миналата седмица от "Артекс" организираха протести - първо пред МРРБ, а после и пред ДНСК заради блокираното от 2019 г. строителство. След многогодишни протести на ИК "Лозенец" тогава бившият премиер Бойко Борисов спря строителните дейности, но от Инициативния комитет още тогава предупредиха, че заповедта на ДНСК не е юридически издържана и ще падне в съда.

Новият шеф на ДНСК Влади Калинов обяви, че ще издаде нова заповед за спиране на строежа. Според Калинов документацията е ясна, а решението на съда не обсъжда срока за строеж, а заповедта на неговия предшественик, която е за неспазване на строителния план.

Преди това обаче служебният регионален министър разпореди нова проверка.

Артекс сезирали и ЕК за своя "Златен век"

Артекс сезирали и ЕК за своя "Златен век"

Искат кръгла маса с експерти и институции

Арх. Виолета Комитова призна, че случаят "Златен век" е с дълга история, започнала от 1995 г. с градоустройственото решение, с множество други промени, инвеститори, разрешителни за строеж, с удължавания, спирания, с два закона, които са прилагани, но и намеса на политици и силно присъствие на Столична община. Отделно и много сериозни финансови интереси.

Районният кмет на "Лозенец" Константин Павлов също атакува институциите с искане за събаряне на небостъргача.