Министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова предизвика на публичен дебат проф. Огнян Герджиков, който вчера в интервю за БНТ критикува, че не трябва да се спира строежа на Артекс - "Златен век".

В тази връзка тя обясни пред националната телевизия: По отношение на срока за разрешение на строеж брои се от 2010 г. до 2020 г., като сме приложили най-добрите варианти за "Артекс". Прилагаме поправката на закона да се брои от 2010 г. в полза на инвеститора, затваряме си очите, че няма преходни и заключителни разпоредби, за да може "Артекс" да получи най благоприятния срок за разрешително за строеж до 2020 г. Предлага се на "Артекс" да се насочи към Столична община, където да си извади ново разрешение за строеж за завършване по една обикновена процедура, но те се насочват към съда.

ВАС окончателно отмени спирането на строежа на "Златен век"

ВАС окончателно отмени спирането на строежа на "Златен век"

Върховните съдии потвърждават решението на долна инстанция за небостъргача

Става дума за пари - колкото се стои в съда, толкова по-добре за юридическите съветници. Имат път, по който да излязат от тази агония.

"Герджиков заобикаля въпроса до кога важи разрешението за строеж на "Артекс", затова го питам публично да се произнесе разрешението за строеж от коя до коя дата важи. Това да е личното ви отношение като уважаван юрист, без да се цитират съдебни решения на база на юридическия опит и документите и ако срокът за него е различен, призовавам архитекти срещу юристи на публичен дебат", каза Комитова.

Казусът не касае само "Артекс", а всички собственици на строеж, категорична е тя.

"Златен век" има път - да си отиде в Столична община, да си извади документ, но фирмата избира съда."

Припомняме, преди дни ВАС излезе с окончателно решение в полза на "Артекс", с което отменя последната заповед на ДНСК за спиране на строежа на небостъргача "Златен век". Паралелно с последните институционални развития по случая "Артекс" започна медийна кампания за продължаване на строежа. От фирмата организираха и няколко протеста - пред МРРБ и пред ДНСК.

Ще се чува ли камбанен звън от покрива на небостъргача "Златен век"?

Ще се чува ли камбанен звън от покрива на небостъргача "Златен век"?

Влади Калинов показа документ на "Артекс", с който те признават датата януари 2020 г.

Според новия шеф на ДНСК Влади Калинов документацията е ясна, а решенията на съда не обсъждат срока за строеж, а заповедта на неговия предшественик, която е за неспазване на строителния план. Именно на база на това са издадени и заповедите за предишните спирания на строителството. След многогодишни протести на ИК "Лозенец" през 2019 г. вече бившият премиер Бойко Борисов спря строителните дейности, но от Инициативния комитет още тогава предупредиха, че заповедта на ДНСК не е юридически издържана и ще падне в съда. 

Служебният министър Виолета Комитова разпореди нова проверка, когато встъпи в длъжност, а вече заяви, че случаят "Златен век" е с дълга история, започнала от 1995 г. с градоустройственото решение, с множество други промени, инвеститори, разрешителни за строеж, с удължавания, спирания, с два закона, които са прилагани, но и намеса на политици и силно присъствие на Столична община. Отделно и много сериозни финансови интереси.

Районният кмет на "Лозенец" Константин Павлов също атакува институциите с искане за събаряне на небостъргача.