С молебен за здраве и с рецитал в памет на загиналите над 400 клисурци по време на Априлската епопея през 1876 година, в Клисура започнаха тържествата по повод 132-та годишнина от Априлското въстание.

Стотици жители и гости на града се събраха на площад "20 април", където се състоя и традиционната възстановка на драматичните събития.

"Клисура въстана втора, но изгоря първа и даде своите над 400 свидни жертви", каза в приветственото си слово кметът на града Геца Стефанова.
Днес се прекланяме пред тези наши деди, върнали България в Европа, каза още Стефанова.

Днес сме тук, за да се преклоним пред подвига на нашите предци и вашите деди, пред подвига на хората, които направиха възможна свободата на България.
Това каза в приветственото си слово вицепремиерът и министър на външните работи Ивайло Калфин.

Априлското въстание днес е подвиг, пред който се прекланя цялата страна, а преди 132 години е бил знакът, който е показал на света, че тук има един народ, който няма повече да търпи робството, каза още Ивайло Калфин.

Днес съм горд, че съм българин и представлявам България пред света заради тези българи и затова Клисура ще бъде част от националното ни достойнство, подчерта вицепремиерът.

Тържествата завършиха с най-мащабната досега възстановка на събитието отпреди 132 години.

За първи път от 112 години насам във възстановката участват над 100 души от национален съюз "Единение" и доброволци от Клисура.

Показани бяха началото на въстанието, превземането на конака, битката при "Зли дол" и потушаването на въстанието.

Гости на Клисура бяха още депутати, областният управител на Пловдив Тодор Петков, кметът на Карлово Найден Найденов, кметове на съседни селища и общини, представители на политически партии.

132-та годишнина от избухването на Априлското въстание отбелязаха също в Панагюрище и Копривщица.