Зимното шофиране изисква подготовка. Подобни акции, които са обявени от МВР и "Пътна полиция" не трябва да бъдат акции, а закони, които да се спазват.

Основният причинител на катастрофи не е само липсата на оборудване. Човешката грешка също е ключов фактор при пътните инциденти. Това каза бившият автомобилен състезател Владимир Илиев пред БНТ.

Повод за думите му е обявената от "Пътна полиция" проверка дали автомобилите са готови за зимни условия.

"Шофирането е нещо, което се учи цял живот. Ако направим профила на участниците в катастрофите, ще видите, че има млади хора, има и 70-годишни. Има много опитни шофьори международни, които пътуват милиони километра годишно. Шофирането не е само умения и всеки път ние трябва да се настройваме за него", каза Илиев.

"Страхът сковава действията на шофьорите, те нямат нормална реакция в определена ситуация", поясни опитният шофьор.

При шофиране в зимни условия спазването на дистанция е едно от основните изисквания за превенция на пътните инциденти.

Илиев акцентира, че е нужно да се внимава с преценката по време на изпреварване. Шофьорите често не преценяват добре къде се намират другите участници на пътя, когато изпреварват, а лошата преценка може да доведе до фатален изход.

Бившият автомобилист е категоричен, че обучението на ученици по безопасност на движението трябва да се увеличи. Броят на часовете е крайно недостатъчен, за да се възпита у младите дисциплинирано шофиране.