Обръщам се към политическите сили да не се заиграват със страховете на хората. Това каза пред журналисти кметът на Столична община Йорданка Фандъкова във връзка с предстоящия протест, организиран от ВМРО, НФСБ и "Атака" пред Центъра за настаняване на бежанци в квартал „Овча купел”.

Фандъкова заяви, че са получили уведомление от ВМРО и предстоящият от 19.00 часа протест е съгласуван. „Той ще се състои във времето до 20.00 часа. По препоръка на СДВР в по-светлата част на деня”, уточни Фандъкова.

Тя заяви, че от СДВР са предприети необходимите мерки, за да не се стига до инциденти.
Столичният кмет обясни, че вчера е била отново в квартала и е разговаряла за пореден път с живеещи от съседните блокове. Поискано е от СДВР постоянно 24-часово полицейско присъствие.

„Наистина се обръщам към политическите сили, хората са притеснени и без това, те поставят своите искания.

Фандъкова припомни срещата си от вчера със старши комисар Младенов, който е поел ангажимент и вече има по три патрула, включително и денонощен патрул на жандармерията. „Това поискаха от нас хората”, отбеляза Фандъкова.
Тя припомни и че там вече има изградено допълнително осветление, видеонаблюдение.

„Наистина се обръщам към политическите сили да не се заиграват със страховете на хората. Страховете на хората са основателни. Те се притесняват, необходимо е да предприемем адекватните мерки, така че да гарантираме сигурността им, а не да провокираме излишно напрежение”, категорична бе Йорданка Фандъкова.

Относно възможността за преместването на центъра на друго място, Фандъкова припомни, че от години нейното мнение е, че в София, в големия град, не трябва да се съсредоточават такива центрове.

„Този въпрос е към колегите от Агенцията по бежанци и Министерски съвет”, посочи обаче тя и апелира към диалог, така че да се намерят добрите решения, а не просто да се спекулира с тази тема.

По-рано днес обаче вътрешният министър Бъчварова заяви, че не е възможно изнасянето на тези центрове в ненаселени места.