Негодна за пиене и готвене е водата в цялата община Карлово, а употребата ѝ (където я има), е позволена само за битови нужди, информират от БНР. Електрозахранването е възстановено почти навсякъде, екипи на ВиК работят за възстановяване на водоснабдяването.

Все още има къщи и дворове за разчистване. За да се изрине калта, е нужна малогабаритна техника, особено в следващите дни, обясни Ивайло Гагов, координатор на кризисния щаб в Каравелово. 

Иван Демерджиев: Има нарушения при изсичането на гори над наводнените села в Карловско

Иван Демерджиев: Има нарушения при изсичането на гори над наводнените села в Карловско

Част от сечта е в нарушение на плановете

"Да може да изравнява дворовете, да избутва настрани багажите на хората, които са, да ги изкара вънка по улиците, и тогава вече да ги качат в самосвалите, за да се извози всичко извън селото, за да могат да станат проходими улиците. Това ни е най-важното", каза Гагов.

Подобна е ситуацията и в село Богдан. Кметът на с. Богдан Христо Иванов заяви, че се нуждаят повече от малки бобкати и средни комбинирани машини.

Още месец военни ще помагат на наводнените села

Още месец военни ще помагат на наводнените села

Днес, 12 септември, в селата Слатина и Каравелово помагат 63 военни с 5 единици техника

"Проблем, който се очертава като най-сериозен, това ще бъдат големите и тежки аварии на ВиК-мрежата. Работят усилено работниците на ВиК, но просто проблемите са много и изключително сериозни".

В третото най-пострадало от наводненията село - Слатина, също има нужда от тежки машини. По думите на кмета Петър Делков, все още има четири къщи, които се наводняват, заради високото ниво на реката

Жандармерията на 9 септември се включва в пазенето на наводнените села от мародери
Обновена

Жандармерията на 9 септември се включва в пазенето на наводнените села от мародери

Ще пазят обществения ред и имуществото на жителите в района

"В долния край на селото вече има вода, но тя е негодна за пиене. Ток има вече почти навсякъде", каза Делков.

Продължават усилията за разчистването и укрепването на речните корита. На някои места наносите достигат до 4 метра височина и ако не бъдат отстранени има опасност при нов проливен дъжд, селата отново да бъдат наводнени, каза Делков.

Предстои масирана дезинфекция на улици, обществени сгради и частни дворове, за да не се допусне разпространение на заразни болести.