Училище във Варна построено преди 6 години за 5 млн. лв., от 6 месеца е празно, защото сградата се руши. Децата от начално училище "Васил Левски" във варненския кв. "Аспарухово" са в други училища, защото сградата е обявена за опасна, съобщава БТВ.

Родители протестират, искат децата им да се върнат в сградата. Сградата е въведена в експлоатация през декември 2011 г. и от първите дни са забелязват много дефекти, коментира директорът Стела Петрова.

Петрова обяснява, че от самото начало има течове, плочките постоянно се надигат и отлепват, корнизите по сградата падат. "Това не е плоча, а кухини, т. нар. куфари, които се пълнят с атмосферни води, започнаха да падат и това много ни изплаши. Започнахме да ограждаме с ленти сградата, за да нямат достъп децата до фасадата, за да не се случи злополука", допълва Петрова.

Според Христо Иванов, зам.-кмет на община Варна, през годините е водена кореспонденция и са предприемани действия за ремонти от страна на изпълнителя, защото сградата е в гаранция. Водени са съдебни дела, има запориран имот на строителя, тъй като не е изпълнил задълженията си по ремонти, обяснява зам.-кметът.

Потърпевшите родители искат училището да отвори на 15-ти септември и да е безопасно за децата. Искат план за строително-ремонтните работи и да знаят какво се случва.

На родителите е обяснено, че децата трябва да бъдат изведени от сградата и нищо не се предприема, коментира родителят Георги Георгиев. "Получаваме информация, че отново няма план, отново няма визия кога точно ще бъдат възстановени учебните занятие в това училище. Недопустимо е бюрокрацията да определя темпа на развитие на българското образование", допълва той.