Къмпингуването да бъде регламентирано в Закона за туризма и да има правила, които да се спазват. Това заяви министърът на околната среда и водите Нено Димов, който се включи в почистването на плажа Корал като част от кампанията "Да изчистим България заедно", съобщиха от ековедомството.

Среднощен тараш на палатки за дрога на плаж "Корал"
Обновена

Среднощен тараш на палатки за дрога на плаж "Корал"

Полицаите проверявали за дрога и кошчетата на бебетата

В мейла информират, че министърът извадил три чувала пластмаса от няколко квадратни метра на Корал. "Няма как да си любител на природата и да замърсяваш така. Истинското опазване на околната среда започва от главата и сърцето", каза Нено Димов.

Законът за спорта може да бъде приет до края на годината, оптимист Кралев
Обновена

Законът за спорта може да бъде приет до края на годината, оптимист Кралев

Министър, кмет, спортисти и курсанти заедно чистиха във Варна

По думите на екоминистър Димов, опазването на околната среда означава да няма безразборно изхвърляне на боклуци. Той поиска и това да бъде уредено законово. За да се научим как да мислим по-природосъобразно, трябва да знаем какво казва законът - какво може и какво не може. Това изхвърляне на отпадъци на плажа от къмингуващи определено трябва да бъде забранено, категоричен бил министър Димов.

Когато има регламент, ще може да се налагат и безусловни санкции, убеден бил Нено Димов.

Независимо от трите чувала пластмаса, които намерил Димов, статистиката от събраните отпадъци по време на кампанията по години сочи, че те намаляват.

През 2013 г. са събрани и депонирани около 26 000 т, а през миналата - под 5000 т. МОСВ традиционно подкрепя кампанията, като отваря депата за отпадъци за депониране без такси за общините в дните на кампанията.

Около 150 служители от централната администрация на МОСВ, РИОСВ - София, ИАОС и ПУДООС бяха част от големия отбор на "Да изчистим България заедно" и почистиха Ловния парк в София.

В акцията се включиха и зам.-министрите на околната среда и водите Атанаска Николова и Красимир Живков. За часове бяха събрани около 1 тон отпадъци, които ще бъдат транспортирани с камиони на ПУДООС до завода за боклук, уверяват от ековедомството.

Да променим настройката си, за да е България чиста, зове Румен Радев

Да променим настройката си, за да е България чиста, зове Румен Радев

"Нашият дом не е затворен между стените на жилището"

При почистването доброволците се натъкнаха на различни находки - тротинетка, кантар, матраци и автомобилни гуми, но най-много бяха фасовете около беседките и пейките.