Десет поредни дни продължават незаконните разливи в земеделски земи в землището на село Труд (Пловдивско), предизвикани от Централа за производство на топло и електро енергия от биомаса, алармират жителите на селото.  

Трудчани призовават директора на РИОСВ Пловдив Стефан Шилев, министъра на околната среда и водите Нено Димов, министъра на земеделието Румен Порожанов и директора на БАБХ, да вземат незабавни мерки и да преустановят нарушаването на закона в село Труд.

Според местните организации, става дума за поредния пример за институционално бездействие.

Хората в с. Труд продължават бунта срещу централата за ток от биомаса

Хората в с. Труд продължават бунта срещу централата за ток от биомаса

Блокираха пътя Пловдив-Карлово

Жителите на селото обясняват, че операторът на централата нарушава заповед на директора на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), утвърдена от две министерства, в чието приложение ясно е описано, че наторяването на земеделски земи в периода между 1 ноември и 25 февруари е строго забранено.

Гражданите припомнят, че става дума за цистерни, пълни с утайки и ферментационни продукти на централата. Те подчертават, че бездействията от страна на институциите продължават.

Хората отбелязват, че сигнали за незаконното торене на земеделките земи на селото в последните дни са подавани многократно на телефон 112.

Жители на село Труд искат да преместят далеч завода

Жители на село Труд искат да преместят далеч завода

Трета година жителите на село Труд дишат трудно изпаренията на местна фабрика

Гражданите изтъкват, че на 7 ноември, сряда, служители на РУ и кметът Красимир Минков са станали свидетели на наторяване, като хванали цистерна в момент на разливане.

Те обаче твърдят, че наторяването продължава, като се торят и земеделски земи, за които собствениците са декларирали писмено, към оператора, че не желаят земите им да бъдат наторявани в забранения със заповед период.

Сагата в село Труд, което се бори със замърсяването от страна на централата започва през 2015 г. 

В село Труд не се примиряват с централата, горяща животински отпадъци

В село Труд не се примиряват с централата, горяща животински отпадъци

Замърсяването е убило 80% от пчелите в района