Трета година жителите на пловдивското село Труд дишат странни изпарения във въздуха, пишат в писмо до медиите от Инициативната група. Според хората, източник на неприятните миризми е Завод за производство на топло и електро енергия от органични отпадъци.

Хората настояват за промяна в закона и гласуване на наредба, според която трябва да има санитарни отстояния от населени места на подобни обекти. Жителите на Труд искат цялостен ОВОС на изградените в непосредствена близост производствени обекти. В противен случай те предупреждават, че ще протестират на магистралата.

Екоминистърът внезапно провери от къде са миризмите в село Труд

Екоминистърът внезапно провери от къде са миризмите в село Труд

Според Нено Димов проблемът са канализационните води, които се изливат в реката

Само за изминалата календарна година имаше пет протеста със затваряне на Карловско шосе. Инициативна група се срещна с представители на всички министерства, случаят стигна и до премиера, пишат от село Труд.

"Очевидно собствениците на централата стоят над закона и над най-силните политически фигури в страната, защото случая остава нерешен, а землището на село Труд все повече заприличва на обществена тоалетна", се казва в обръщението на хората от пловдивското село, които подкрепят действията на инициативната група.

Подобен тип обекти горящи тонове отпадъци на ден нямат място на метри от домовете на хората, категорични са потърпевшите. По думите им, инвеститорът се държи като концесионер на цялото село.

За четвърти път село Труд поиска чист въздух

За четвърти път село Труд поиска чист въздух

Призоваха премиера Борисов да им обърне внимание

"Въздухът, който дишаме е чиста доза "законно" погазване на изконни конституционни човешки права и е напълно недопустимо. За някои това може да е законно но за нас не е!" коментира инж. Атанас Иванов, член на управителния съвет на сдружение "Бъдеще за село Труд".

В село Труд не се примиряват с централата, горяща животински отпадъци

В село Труд не се примиряват с централата, горяща животински отпадъци

Замърсяването е убило 80% от пчелите в района

Към момента няма яснота дали е опасна суровината, която фирмата щедро разсипва по нивите около селото, алармират гражданите, които година чакат отговор от РИОСВ и от община Марица. Те питат законно ли е депонирането на огромни количества органични материали директно върху почвите без необходимите съоръжения. Част от съоръженията фигурират в техническата обосновка на обекта но на практика не съществуват.

"Съществуващи на хартия декари огромни бетонни силажни ями, описани в технологията липсват", пишат от сдружението. Това също е сигнализирано директно на министър Нено Димов - също не е взето под внимание от него и компетентните органи, пишат от сдружението.

Проверяват качеството на атмосферния въздух в село Труд

Проверяват качеството на атмосферния въздух в село Труд

Набирането на пробите ще продължи 14 дни

Жителите на село Труд пишат, че въпреки задушливата кисела миризма, характерна за този тип производство, която се усеща и извън площадката, от РИОСВ обяснили, че всичко е в норми, допълни инж. Иванов

От сдружението предоставят снимки и видео, които показват, че земеделски парцели са превърнати в мочурища.

Село Труд протестира - иска си чистия въздух

Село Труд протестира - иска си чистия въздух

Срещу работата на централа за преработка на биомаса

Хората са на първо място и нуждата от каквото и да е общинска или държавна служба е в името на спазване основните конституционни права на населението, а не еднократни финансови частни интереси, пишат от сдружение "Бъдеще за село Труд".