Важни е да се вземе предвид, че в София и България никога не е имало толкова солени санкции за договорите за строителство. Това заяви пред БНТ председателят на Столичния общински съвет (СОС) Елен Герджиков.

По думите на Герджиков санкциите са безпрецедентни за цялата история на България за последните десетилетия. Нито предишно правителство, нито община не залагала подобни глоби и като процент от размера на целия договор, и като абсолютни санкции.

Фандъкова глоби със 100 хил. лв. строителя на "Граф Игнатиев"

Фандъкова глоби със 100 хил. лв. строителя на "Граф Игнатиев"

По думите ѝ следващата стъпка е прекратяване на договора

Коментарът идва във връзка с глобата от 100 000 лева, която столичният кмет Йорданка Фандъкова наложи на строителя на столичния булевард "Граф Игнатиев" и градинката на църквата "Св. Седмочисленици".

Герджиков припомни и глобата от 50 00 лв. на фирмата заради три дървета на "Графа" .

Столичната ул. "Граф Игнатиев" е с бетонирани дървета

Столичната ул. "Граф Игнатиев" е с бетонирани дървета

Спаси София питат Фандъкова, дали десетилетни дървета ще преживеят нейния мандат

Санкциите също така не идвали само заради общественото недоволство. Ежедневния контрол на ремонтите също давал резултат.

"Контрол на контрола" е своеобразен отговор на популярния термин "ремонт на ремонта" - това е тафтология, не може да правиш ремонта на един незавършил ремонт. Ние сме в строителна площадка. "Контрол на контрола" означава същото - в рамките на една строителна площадка, в случая г-жа Фандъкова, използва експертизата на учени от УАСГ в София, за да провери още веднъж качеството на материалите, качеството на изпълнението, за да сме сигурни всички ние, че се работи качествено и в крайна сметка след като свърши срокът на договора през март 2019 година, ние ще имаме една добра градска среда", заяви Герджиков.

Елен Герджиков: "Важен е крайният резултат от ремонтите и е важно да не се спекулира с междинния резултат."

Той посочи и че когато даден обект е в ремонт, проблемите се нагнетявали в социалните мрежи. Така станало и с ремонта на "Дондуков", с площад "Руски паметник", с "Цариградско шосе" и "Витоша".

Запитан защо трябва да се стига до санкции, събеседникът обясни, че СО няма как предварително да знае какво точно ще бъде строителството.

"В крайна сметка не строи консорциум, а строят конкретни хора. Грешки се правят... Санкциите, контролът и гаранционните срокове са заложени така, че да се гарантира интересът на всички, интересът на града", допълни той.

Недоволни от ремонтите потропаха на вратата на СО
Обновена

Недоволни от ремонтите потропаха на вратата на СО

Викове "Оставка" огласиха центъра на София

По думите му в пространството се разпространявали и много неверни твърдения като това, че плочките пред храма "Св. Седмочисленици" са мраморни и хлъзгави.
"Не е ли фалшива новина", попита още той.

И ремонтираната ул."Граф Игнатиев" ли ще се доремонтира?

И ремонтираната ул."Граф Игнатиев" ли ще се доремонтира?

Ремонтът не е завършил