Бившият концесионер Новера е започнал да изтегля съдовете си за смет от територията на район "Кремиковци" в столицата без предупреждение и подписани протоколи, предаде БНР.

Съгласно споразумението между Софийска градска прокуратура, Столична община и "Новера", това трябваше да се случи след приемо-предавателни протоколи, подписани от трите страни.

Днес "Новера" изтегля контейнерите си от Бухово без предупреждение.

По настояване на Столичната община фирма "Заубермахер", фирмата която чисти района в момента, е започнала спешно разполагане на свои съдове за смет в района.

Припомняме, МС създаде Национален кризисен щаб за почистването на столицата след отказа на „Новера" да чисти София и преждевременното изтегляне на кофите й от няколко столични района.

След това Столичната община нае други фирми за почистване на града. Въпреки това МС разпореди сформирането на НКЩ заради кризата с боклука в София. Сред наетите допълнително фирми беше и „Новера".

Тогава общинските съветници от ГЕРБ, ДСБ и СДС излязоха с обща декларация, в която категорично се противопоставят на връщането на фирми, "които само до преди месец са рекетирали града".

Кметът Бойко Борисов поиска от прокуратурата да разследва "Новера", но от там отказаха. Становището на наблюдаващия прокурор бе, че не са събрани достатъчно данни за извършени престъпления.

Действително е имало период, в който не е почистена и извозена сметта от контейнерите, но в резултат на това няма реализирани престъпления.