Инсталацията за охлаждане в ловешкото предприятие "Мелта-90" АД към 23 май 2022 г. остава спряна от експлоатация след теча на амоняк, както е постановено със заповед на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН)- Враца.

Въпреки това през почивните дни отново са получени от граждани сигнали за мирис на амоняк, съобщи кметът на Ловеч Корнелия Маринова. Служители на Община Ловеч и на Районна служба "Пожарна безопасност и защита на населението" отново са проверявали ситуацията на място. Собствениците на фирмата обясняват, че спирането е продължителен процес и се извършва на етапи, а сега са в авариен режим, информират от Общината.

Няма опасност за жителите на Ловеч след изтичане на амоняк

Няма опасност за жителите на Ловеч след изтичане на амоняк

С проблема са ангажирани всички компетентни институции

Днес в "Мелта-90" АД работят специалисти от лицензирана фирма за технически надзор, които обследват инсталацията. Регионална инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) - Плевен пък ще направи повторно 72-часово измерване на нивата амоняк в атмосферния въздух от 27 май до 30 май т.г. Този път ще се измерват и нивата на шума.

Хладилната инсталация е изградена в периода 1982 -1988 година. В Ловеч сигналите за миризма на амоняк в района започнаха от 4 май. На 17 май компетентните институции извършиха проверка, която установи теч на амоняк. На няколко места има компрометирани участъци в инсталацията за охлаждане, която работи с осем тона амоняк.