Нерегламентирано сметище застрашава село Ливада с ново наводнение, предаде БНР.

Често край малките населени места се изхвърлят безразборно битови боклуци или строителни материали. Причината е, че регионалните депа за отпадъци са далече от повечето села. Такъв е и случаят със село Ливада в община Камено, където на метри от дерето се е образувало голямо нерегламентирано сметище.

Ливада беше сред наводнените села през октомври 2017 г. Там приливна вълна заля къщите покрай дерето, а една възрастна жена загина.

С тежка техника почистват усилено деретата в община Камено

С тежка техника почистват усилено деретата в община Камено

След бедствените наводнения от октомври 2017 година

Припомняме, при наводненията в област Бургас загинаха 5 души. Най-тежко беше положението в община Камено, където беше обявено и бедствено положение. По-късно стана ясно, че седем каскадни язовира в бургаска област са със скъсани язовирни стени. Много хора бяха евакуирани от домовете си, като част от тях бяха приютени в общински сгради.

Година по-късно изоставеното дере край Ливада беше почистено от клони, дървета и отпадъци. Сега обаче новообразувалото се сметище отново застрашава селото.

И преди наводнението там са се изхвърляли боклуци. Местните обясняват, че потопът ги е отнесъл в дерето, поради което нивото на водата се е повишило. По тази причина бедствието отново може да се повтори.

Обилните дъждове виновни за тежката ситуация в Бургаско

Обилните дъждове виновни за тежката ситуация в Бургаско

Предстои проверка дали е имало неконтролируемо изпускане от язовирите

Според кмета на селото Ангел Радев обаче това не било сметище, въпреки че хората изхвърлят безразборно боклуците си там.

От екоинспекцията в Бургас съобщават, че ако община Камено не предприеме мерки за разчистването на района, на общинския кмет Желю Вардунски ще бъде наложена персонална глоба.

Вардунски от своя страна увери, че ще се запознае с проблема и незабавно ще го разреши.