Срутище затвори едната лента на пътя Рила - Рилски манастир. Скалната маса се е срутила късно снощи. Затворена и сигнализирана е лентата Рилски-манастир - град Рила.

Пропадна пътят край Рилски манастир

Пропадна пътят край Рилски манастир

Срутила се е подпорната стена от камъни

Новото срутище при 28-и километър е малко след голямото от миналата година, преди разклона за Илиина река и местността "Бричибор", съобщи БНТ.

Мястото не е сигнализирано както трябва, уверяват от медията. Пред срутилите се камъни, върху асфалта е поставена табела за промяна посоката на движение и толкова. Днес падналите камъни ще бъдат почистени. Основно рехабилитирания път за Светата Рилска обител бе готов в края на миналата година.

Новото срутище е на 50 метра след голямото свлачище, което падна през ноември миналата година. За да бъде овладяно, се наложи издигане с още 2 метра на подпорна стена. По проект тук стените са декоративни и с височина 40 см. Те по никакъв начин не могат да спрат падащите камъни.

Вече година и половина пътят от Рилски манастир за Кирилова поляна е пропаднал, след като през декември 2015 г. се срути подпорната каменна стена, а движението се извършва в останалата половина от широкия едва 2.50 метра път. Въпреки настояването на игумена на Рилски манастир, пари за укрепването на пътя няма.