Няма да събарят опасния тютюнев склад в Пловдив, съобщи БНТ.

Заради опасния склад северното платно на бул. "Христо Ботев" в района на Сточна гара в Пловдив ще бъде затворено.

В края на миналата година бутането на сградата, която официално не е паметник на културата, беше разрешено със заповед на кмета Здравко Димитров.

Дни преди насроченото премахване след коледните празници архитект Петрана Бакалова внася искане по Закона за културното наследство в Министерството на културата за обявяване на статут на културна ценност. Това незабавно стопира премахването на бившия тютюнев склад.

Искането е внесено от архитект Бакалова на 23 декември. Решението ѝ е провокирано от публикации в медиите, че веднага след Коледа предстои премахване на сградата.

Разрушената стена на тютюневия склад в Пловдив не била съборена умишлено

Разрушената стена на тютюневия склад в Пловдив не била съборена умишлено

Това показва направена проверка от Строителен контрол

До няколко дни Институтът за опазване паметниците на културата трябва да реши дали да започне процедура за обявяване на статут на сградата. Ако това се случи собствениците са решени да обжалват в съда.

"И по-интересното е, че всички инвеститори в България са заплашени. Всяка сграда може да бъде обявена за паметник на културата, ако преди това 30 години не е била", поясни Пламен Моравенов, собственик на сградата.

Бившият тютюнев склад попада в охранителната зона на защитена територия, но съдебно решение от 2008-а година позволява нейното премахване, защото е опасна.

Банов със сърце и съвест спря събарянето на тютюневия склад в Пловдив

Банов със сърце и съвест спря събарянето на тютюневия склад в Пловдив

По думите му складът е част от ансамблов паметник на културата

През лятото на 2019 г. министърът на културата Боил Банов спря първия опит за събарянето. В края на септември 2020-а има решение на НИНКН, че сградата може да бъде бутната. Това е основание на кмета Здравко Димитров да издаде заповед. При сегашното развитие на ситуацията складът трябва да се обезопаси.

"Северното платно ще бъде затворено. И нека да знаят гражданите, благодарение на кого - на тази жена архитект Петрана Бакалова, защото ако падне, ще стане като Алабин", предупреди кметът на Пловдив Здравко Димитров

Според собственика сградата няма как да се обезопасява, просто може да се огради.

От община Пловдив вече са изготвили целия план за тютюневия град. До края на месеца документацията трябва да бъде внесена в Министерството на културата и НИНКН. След като бъде одобрен вече не би трябвало да има спорове кои са паметниците на културата в него и как те да се стопанисват.

Укрепват опожарения тютюнев склад в Пловдив

Укрепват опожарения тютюнев склад в Пловдив

Общината е издала необходимите документи