Стената на тютюневия склад в Пловдив се е срутила в следствие на инцидент, а не е съборена умишлено. Това стана ясно след направена проверка от Дирекцията за строителен контрол, съобщи БНТ.

Припомняме, че пострадалият тютюнев склад е един от четирите, които горяха при пожара през август 2016 година. Конструкцията на сградата е силно увредена.

Димитър Ахрянов, гл. архитект на община Пловдив поясни, че още от 2016-а е започната процедура за укрепителни дейности по фасадата, но тя не е завършена. По думите му няма одобрена документация за събаряне и няма издадено разрешение за събаряне.

Банов със сърце и съвест спря събарянето на тютюневия склад в Пловдив

Банов със сърце и съвест спря събарянето на тютюневия склад в Пловдив

По думите му складът е част от ансамблов паметник на културата

Стената на тютюневия склад на улица "Г.М.Димитров" падна в събота при разчистване на терен за строителство в съседен имот.

Таха Рахман, възложител на обекта твърди, че никой няма вина за падането на стената. 

Днес комисия от експерти на Министерството на културата, строителния контрол и община Пловдив дойде на място, за да потърси има ли виновен.

Нашата проверка установи, че става въпрос за инцидент, подчерта арх. Ахрянов. Той допълни, че докладът на експертите ще бъде готов до края на седмицата.

Укрепват опожарения тютюнев склад в Пловдив

Укрепват опожарения тютюнев склад в Пловдив

Общината е издала необходимите документи