Както очаквахме имаме обилен снеговалеж. Това обяви регионалният министър в оставка Лиляна Павлова на брифинг в Агенция "Пътна инфраструктура".

Снеговалежът обхваща цялата Източна България. Навсякъде работят снегопочистващи фирми. Към момента няма инциденти, няма затворени пътища, доволна е Павлова.

Снегът се очаква да спре най-рано утре около 17.00 часа. На места тежкотоварни средства се спират по трасетата за почистване на пътищата. Засега това се прави на Витиня, стана ясно още от думите й.

20 области с оранжев код за опасно време в петък

20 области с оранжев код за опасно време в петък

Ще вали сняг и ще има навявания

Шефът на "Пътна полиция" Бойко Рановски отчете, че на територията на страната има два тежки инцидента, но те не са свързани с времето и снеговалежа. Единият е край Ловеч, където има един починал, а вторият е в София, където загина пешеходка.

Трафикът към момента е нормален. Засега обстановката е спокойна, доволен е шефът на "Пътната полиция".

Над 110 снегорина чистят софийските улици

Над 110 снегорина чистят софийските улици

Обработват против заледяване

Между 50-60 милиона лева годишно струва зимното почистване.

По-късно от МВР разпространиха информация от националния щаб за зимната обстановка в страната към 17.00 часа.

Умерен сняг вали в София-град, София-област, Драгоман, Кюстендил, Благоевград, Враца, Монтана, както и в планините на Западна България. В Кюстендил се е образувала снежна покривка 9 см, Драгоман 5 см, София - 2 см. В Плевен и Ловеч вали дъжд и сняг. В Монтана, Гоце Делчев, Велико Търново, Казанлък и Варна вали дъжд. Вятърът е слаб, на места в Дунавската равнина до умерен от запад-югозапад.

Температурите в по-голямата част от страната са между минус 2 и 3 градуса, в крайните югоизточни райони до 6 градуса. Стара снежна покривка има само в отделни райони - 20 см в Елхово, 10 - в Ахтопол, по върховете в планините - предимно между 15 и 40 см. Вятърът в планините е предимно от югозапад, между 5 и 10 м/сек. Атмосферното налягане е значително по-ниско от средното за януари и ще продължи да се понижава.

Очаква се валежите постепенно да обхванат цялата страна - в Западна България ще са предимно от сняг, а в останалата част от страната от дъжд. Ще духа слаб до умерен западен вятър. Максималните температури ще са между 0° и 5°, в София 2°. През нощта и утре с усилване на вятъра от север-североизток ще нахлува студен въздух. Ще бъде облачно, с валежи от сняг, на места значителни. В крайните южни райони и по Черноморието преваляванията ще са все още от дъжд, но до обяд и там ще преминават в сняг.

Със силния вятър и снеговалежите в Северна и Източна България и по високопланинските проходи ще има условия за виелици и навявания. Температурите ще се понижават и към 14.00 часа ще са предимно между минус 7° и минус 2°. Още след обяд валежите от юг ще отслабват, а през нощта срещу събота на места и ще спират.

На Черноморието през нощта и утре преди обяд се очакват валежи предимно от дъжд, на места значителни. След обяд валежите ще преминат в сняг. Вятърът ще се усили и ще бъде силен до бурен от север. Преди обяд температурите ще са положителни, но с нахлуването на студения въздух ще се понижават и към 14.00 часа ще са между минус 4 и 1°.

Вълнението на морето ще е 4-5 бала. Температурата на морската вода е 4-6°. Над планините ще бъде облачно, с валежи от сняг, на места значителни. Ще духа силен вятър от североизток, по високите и открити части до бурен, предимно южен вятър. По високопланинските проходи ще има условия за виелици и навявания. Температурите ще се понижават, на височина 1200 метра ще са минус 8° - минус 6°, на 2000 метра - минус 12° - минус 10°.

Прогноза за опасни метеорологични явления в страната на 6 януари 2017 г.

За утре НИМХ обявява жълт код за опасно време за областите Видин, София-област, София-град, Перник, Кюстендил, Благоевград, Пловдив и Пазарджик. Ще завали сняг и ще се образува снежна покривка средно 15-20 см, в планинските райони и повече. За останалите области от страната се обявява оранжев код за комбинация от снеговалежи, силен вятър и навявания.

Състояние на проходи:

- "Върбишки" - затворен за всички МПС;

- "Златишки" - затворен за всички МПС;

- "Троянски" - затворен за всички МПС; - "Вратник"

- забранено е движението на МПС над 10 т;

- "Дюлински" - забранено е движението на МПС над 3,5 т;

- "Пампорово" - забранено е движението на МПС над 3,5 т;

- "Петрохан" - забранено е движението на МПС над 12 т;

- "Твърдишки" - забранено е движението на МПС над 10 т;

- "Шипка" - забранено е движението на МПС, предназначени за превоз на товари с технически допустима максимална маса над 12 тона от категория N3, както и тегленето на ремаркета и полуремаркета с технически допустима максимална маса над 10 тона от категория О4. Срок до 31.03.2017 г.

Към момента няма затворени участъци.

Въведени ограничения в движението на МПС по първокласната пътна мрежа:

- Път I-1 /Е79/ Граница Румъния-Видин-Монтана-Враца-София-Благоевград-Кулата-граница Гърция;

- Път І-3 Гара Бяла-Плевен-Луковит-Коритна-Ябланица-Ботевград;

- Път І-5 Русе-Велико Търново-Шипка-Стара Загора-Хасково-Кърджали-Маказа-граница Гърция;

- Път І-7 Граница Румъния-Силистра-Дулово-Преслав-Върбишки проход-Петолъчката-Елхово-Лесово-граница Турция;

- Път І-8 Граница Сърбия-Драгоман-София-Ихтиман-Пазарджик-Пловдив-Хасково-Капитан Андреево-граница Турция;

- Път І-9 граница Румъния-Дуранкулак-Балчик-Варна-Бургас-Звездец-Малко Търново-граница Турция;

- Път ІІІ-107 Рила - Рилски манастир в участъка Рилски манастир -Кирилова поляна - ограничено движение, поради силен снеговалеж и снегонавяване. Срок до 06.01.2017 г.;

- По пътя Батак-Доспат всички товарни автомобили трябва да са без ремаркета и полуремаркета.

Към момента енергийната система работи нормално, на територията на страната няма населени места без електрозахранване. Доставките на природен газ за страната за ритмични.

Препоръки:

Преди пътуването се осведомете за метеорологичната прогноза.

При очаквани усложнения в обстановката не предприемайте пътуване освен, ако не е абсолютно наложително.

Подгответе автомобила за управление при зимни условия. Заредете колата с гориво.

Подсигурете се с вода, храна и топли дрехи, в случай че пътуването ви се удължи.

Изберете маршрута си, насочвайки се към главните пътища, които се почистват с приоритет.

Не предприемайте маневри, които биха затруднили движението и на останалите.

Не изпреварвайте снегопочистващата техника. Следвайте указанията на контролиращите органи.

При попадане в опасна ситуация потърсете помощ на телефон 112.

Информация за актуалната метеорологична обстановка се намира на страниците на НИМХ-БАН: www.meteo.bg и www.weather.bg.