От "Напоителни системи" са поискали контролирано изпускане на язовир "Тича" през основния изпускател. Причината е надвишения контролен обем на язовира, съобщиха от МРРБ. Няма опасност от преливане при контролираното изпускане на язовир "Тича", увериха от ведомството.

Припомняме, в сряда министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов, заедно с министъра на околната среда и водите Нено Димов инспектираха процеса на контролирано изпускане на язовир "Тича".

14 язовира пълни с над 90% от обема

14 язовира пълни с над 90% от обема

Няма опасност от наводнения в страната, уверяват от МОСВ

Поради бързото топене на снеговете се налага изпускане на язовира с обем 18 м3/сек.

Очакваното преливно количество е общо до 35 м3/сек. Дори да има преливане, водите се заустват в река Камчия, където свободното оразмерително преливно водно количество е 250 м3/сек/, при общ обем 432 м3/сек/.

Това означава, че към момента в района няма опасност от наводнения, тъй като речните корита могат да поемат контролираното изпускане. Жителите на близките населени места вече са информирани за действията на регионалните институции и за всички предприети превантивни мерки.

Евакуират жителите на две села заради преливане на язовир

Евакуират жителите на две села заради преливане на язовир

Съществува опасност язовир "Рогозен" да прелее

През последните дни от "Напоителни системи" АД следят всички 190 язовира, собственост на дружеството. Въведено е денонощно дежурство и има готовност за задействане на аварийните групи в случай на възникване на ситуация.

Там където е необходимо язовирите се изпускат контролирано през основните изпускатели за поддържане на свободен обем.

Въпреки изпускането няма опасност за трайно намаляване на обемите в язовирите. Земеделците ще бъдат осигурени с достатъчно количество вода през активния поливен сезон.

Контролирано изпускат язовир "Тича"
Обновена

Контролирано изпускат язовир "Тича"

Експерти от "Напоителни системи" са обходили поречието на река Камчия