Няма замърсяване и опасност за работниците и близките населени места вследствие на пожара в ТЕЦ "Марица Изток 2". Това заяви пред БНТ областният управител на Стара Загора Гергана Минкова.

По думите на Минкова данните от замерванията на въздуха са публикувани на интернет страницата на централата и могат да се следят от гражданите.

Пожарът на комина вече е напълно загасен, каза директор на Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" в Стара Загора Стоян Колев.

Горящият комин на ТЕЦ "Марица-изток 2" се срути
Обновена

Горящият комин на ТЕЦ "Марица-изток 2" се срути

Пожарът е овладян, няма пострадали хора

Окръжният прокурор на Стара Загора Дичо Атанасов информира, че вече е направен оглед на мястото на пожара и предстои събирането на показания, за да се определи причината за инцидента.

"Първоначална версия още няма. Това ще стане, след като бъдат изготвени техническите експертизи и извършено събиране на доказателства. Най-вероятно се касае за технически причини или човешка грешка", допълни Атанасов.

По думите му данни за умишлен палеж няма.

Запали се комин на ТЕЦ "Марица Изток 2"
Обновена

Запали се комин на ТЕЦ "Марица Изток 2"

Засегната е сероочистващата инсталация на седми енергоблок

Припомняме, вчера изгоря коминът на сероочистващата инсталация на Блок 8 на ТЕЦ-а. На място за гасенето на пожара работеха 16 екипа на пожарната, които локализираха огъня и не допуснаха пожарът да се разпространи до близкия цех, склад за въглища и комина на съседната сероочистката на Блок 7.

Впоследствие част от комина се срути.

При инцидента нямаше пострадали хора.

Предполага се, че пожарът е възникнал при ремонтни дейности.

Пожарът в "Марица-изток 2" не застрашава сигурността на системата

Пожарът в "Марица-изток 2" не застрашава сигурността на системата

Блокът е в планов ремонт до края на август